Na današnji emitirana prva epizoda kultne serije ‘Smogovci’

FOTO: Youtube

Legendarna serija i danas je mnogima draga.

“Smogovci” je hrvatska humoristično-dramska TV serija koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, dijelu Peščenice, četvrti u gradu Zagrebu. Prvi put se emitirala na TV postaji RTV Zagreb.

Prva epizoda serije emitirana jen 4. travnja 1982., a veliko finale bilo je 1997. godine. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca

Obitelj Vragec, poredani po starosti, čine:

  • Dragec Vragec, najstariji brat, glava obitelji.
  • Pero Vragec, drugi brat po starosti, nogometaš.
  • Mazalo Vragec, treći brat po starosti, slikar u nastajanju, zaljubljenik u umjetnost.
  • Cobra Vragec, četvrti brat po starosti, ljubitelj kemije, fizike i biologije, sanja da će jednog dana postati Nobelovac.
  • Štefek Vragec, peti brat po starosti, učenik koji nikad ništa ne uči, a uvijek sve zna.
  • Buco Vragec, proždrljivac, ujedno i najmlađi brat Vragec. Poznat po višku kilograma i ljubavi prema kobasicama i pekmezu.

Osim avantura obitelji Vragec, pratili smo i živote njihovih prijatelja, neprijatelja, ljubavnih interesa i susjeda.

Od legendarne prve epizode prošlo 36 godina, a likova se i danas s veseljem prisjećamo. S jednim od njih, Bucom nedavno se pričali. Pogledajte gdje je sada i voli li još uvijek pekmez.

Zanimljivosti

  • Avanture “Smogovaca” u pet je knjiga opisao književnik Hrvoje Hitrec, koji je i autor scenarija za seriju. Na ideju da se napravi serija prema Hitrecovoj knjizi došao je 1981. godine tadašnji urednik Programa za djecu i mladež Pajo Kanižaj. Ukupno je, u razmacima od nekoliko godina, snimljeno 38 epizoda u šest sezona. Epizode od prve do 31 snimljene su između 1981. i 1991. godine, dok je zadnjih sedam, napravljenih također prema Hitrecovoj knjizi “Smogovci u Domovinskom ratu” snimano do sredine 90-ih.
    Uvodna špica prikazuje snimku Zagreba iz zraka preko Kaptola (područje oko zagrebačke katedrale) do III. gimnazije i Naselka malo prema istoku u kvartu Peščenica. Glazba iz uvodne špice pripada slavnom vesternu “Sedmorica veličanstvenih” Johna Sturgesa.
    U seriji su se kao oni sami pojavili voditelj tadašnje “Kviskoteke” Oliver Mlakar, Branimir Štulić, pjevač kultne grupe “Azra”, redateljica Snježana Tribuson, pjevačica Josipa Lisac, trener Miroslav Ćiro Blažević, pa i sam predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.
    Iako su u seriji glumili prijatelje Dadu i Cobru, u stvarnom životu Boris Mirković i Mario Mirković su braća. Boris se glumačkoj postavi pridružio tek u 4. sezoni s obzirom da se originalni Dado, tj. Omer Alin, preselio u Australiju.

>>> PRIČALI SMO S BUCOM: Otkrio nam je čime se bavi i zašto voli naš grad i Zagrepčane (FOTO)


Komentari