Dan kada je utemeljen Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Središnja hrvatska leksikografska ustanova, Leksikografski zavod Miroslav Krležautemeljena je 5. listopada 1950. godine u Zagrebu. Zavod je osnovan na poticaj Miroslava Krleže koji bio i prvi ravnatelj te na tom mjestu ostao do smrti 1981. godine. Krleža je okupio najbolje stručnjake koji su radili na projektu prve opće Hrvatske enciklopedije pod urednikom Matom Ujevićem, koji je u Zavodu postao Krležin pomoćnik.

Institucija je utemeljena pod imenom Leksikografski zavod FNRJ, 1962. preimenovana je u Jugoslavenski leksikografski zavod, 1972. osnivačka prava prenesena su na Hrvatski sabor, a od 1984. godine Zavod nosi ime po svom osnivaču. Do 1990-ih kada je premješten u povijesni kompleks zgrade Narodnih novina u Frankopanskoj ulici, Zavod je djelovao na više zagrebačkih lokacija sa središtem u palači Matice Hrvatske.

Zavod je do danas izdao više od 250 različitih svezaka enciklopedija, rječnika, leksikona, bibliografija, atlasa, vodiča i drugih izdanja koja su važan doprinos održavanju i podizanju hrvatskoga intelektualnoga standarda.

Među najvažnijim izdanjima ističu se: Enciklopedija Jugoslavije, Opća enciklopedija i  Hrvatska enciklopedija koja je izašla u 11 svezaka od 1999. do 2009. godine. Objavljen je i niz strukovnih izdanja poput Pomorske enciklopedije,  jedne od rijetkih takve vrste u svijetu, Medicinske enciklopedije, Enciklopedije likovnih umjetnosti, Tehničke, Muzičke, Filmske… Od početka 21. stoljeća uz Hrvatsku enciklopediju (od 2013. objavljuje se mrežno izdanje) i Hrvatski biografski leksikon kao temeljna izdanja, sve se veći naglasak stavlja na jednosveščana izdanja.

Hrvatski sabor 2003. godine donio je zakon o  Leksikografskom zavodu kojim je Zavod definiran kao „javna ustanova od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku“.


Komentari

loading...
-->