Dan kada je u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinarsko društvo: udareni temelji i speleologiji, Gorskoj službi spašavanja, vodičkoj službi te alpinizmu

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatsko planinarsko društvo osnovano je 15. listopada 1874. godine u Zagrebu, samo sedamnaest godina nakon osnutka prvog planinarskog društva na čitavom svijetu (u Londonu). Osnovano je na inicijativu Đure Pilara, poznatog znanstvenika i svojedobno rektora Sveučilišta u Zagrebu, i Bude Budisavljevića, velikog župana u Zagrebu i Gospiću. Osnivači i prvi članovi planinarskog društva bili znameniti znanstvenici i kulturni radnici. Tako je prvi predsjednik HPD-a bio dr. Josip Kalasancije Schlosser (liječnik, botaničar, entomolog). Spomenimo još neke znamenite članove: Ljudevit Vukotinović (geolog i književnik), Spiridon Brusina (zoolog), Mijo Kišpatić (mineralog) i August Šenoa (književnik).

Prvi skupni izlet organiziran je u svibnju iduće godine na Oštrc i Okićku Plješivicu. Godine 1877. na vrhu zagrebačke Medvednice – Sljemenudruštvo je podiglo drveni vidikovac, koji je kasnije zamijenjen željeznom konstrukcijom, a godinu dana kasnije podignuto je i prvo planinarsko sklonište. Sljedećih godina obavljeno je prvo stručno markiranje (označivanje) planinarskih putova i staza, uređeni su izvori te podignuto sklonište Kraljičin zdenac pod Medvedgradom. 

Spomenica Društva iz 1884. prva je planinarska knjiga u Hrvatskoj, 1898. počelo je izlaziti društveno glasilo Hrvatski planinar. Osnutkom Društva udareni su temelji i speleologiji, Gorskoj službi spašavanja, vodičkoj službi te alpinizmu (prva sekcija 1935).

Krajem 19. stoljeća  osnovane su prve planinarske podružnice u Delnicama, Vrbovskom, Gospiću, Karlovcu, Krapini, Ivancu, Križevcima i Požegi. Društvo je djelovalo do 1945. godine, a današnji pravni nasljednik mu je Hrvatski planinarski savez.


Komentari

loading...
-->