Dan kada je svečano ‘umirovljena’ posljednja parna lokomotiva u Hrvatskoj

PHOTO: vlakovi.hr

Nakon više od sto godina prometovanja posljednja parna lokomotiva u Hrvatskoj, oznake JŽ 51-144., svečano je umirovljena 23. rujna 1988. u Pakracu. Ona je prometovala do 20. srpnja iste godine na pruzi između Pleternice i Našica.

Parne lokomotive na našim prostorima intenzivno su se koristile do 1960-ih godina kad se u promet počinju uvoditi električne i dizelske lokomotive. U usporedbi s novim vozilima parne lokomotive postale su neekonomične jer se tek oko deset posto energije proizvedene u njima pretvaralo u koristan rad. Početak ukidanja parne vuče u Hrvatskoj najavljen je 1. ožujka 1976. kad je iz zagrebačke ložionice ispraćena posljednja parna lokomotiva oznake JŽ 11-001/MÁV 424.

Doba parnih lokomotiva u Hrvatskoj započelo je izgradnjom prvih željezničkih pruga 1860-ih godina, a prva parnjača prošla je novoizgrađenom prugom između Kotoribe i Macinca u Međimurju, a dvije godine poslije prvi vlak prošao je prugom Zidani Most – Zagreb – Sisak. Parne lokomotive proizvodile su se u Austriji, Mađarskoj i Njemačkoj, a od 1937. godine počinje proizvodnja u Slavonskom Brodu u ondašnjoj Prvoj jugoslavenskoj tvornici lokomotiva i mostova, današnjem Holdingu Đuro Đaković. Do povlačenja iz prometa hrvatskim prugama prometovalo je 64  serija parnih lokomotiva.

Hrvatski željeznički muzej danas posjeduje 36 sačuvanih lokomotiva na parni pogon (iz 13 različitih serija), od kojih je 15 izloženo na željezničkim kolodvorima diljem Hrvatske kao dio spomeničke baštine.

Spomenimo da je 1992. godine kao turistička atrakcija kratko vrijeme parna lokomotiva vukla izletnički vlak Zagorski cug na relaciji Zagreb – Gornja Stubica.


Komentari