Dan kada je osnovan Glavni stožer Oružanih snaga RH

FOTO: povijest.hr

Za načelnika Glavnog stožera, tj. za najvišu osobu u hrvatskoj vojnoj hijerarhiji, postavljen je 59-godišnji general Anton Tus.

Vrhovno zapovjedno tijelo cjelokupnih Oružanih snaga Republike Hrvatske, Glavni stožer, osnovano je 21. rujna 1991. godine. Ta važna odluka priopćena je javnosti sljedećeg dana na sjednici Vrhovnog državnog vijeća, održanoj pod predsjedanjem samog predsjednika RH Franje Tuđmana. Istog je dana objavljen i sastav Glavnog stožera. Za načelnika Glavnog stožera, tj. za najvišu osobu u hrvatskoj vojnoj hijerarhiji, postavljen je 59-godišnji general Anton Tus. On je do lipnja te godine bio visokopozicionirani oficir JNA, točnije bio je zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane JNA, s činom general-pukovnika (drugi najviši čin u JNA nakon generala armije).

Anton Tus rođen je u Bribiru kod Crikvenice 1931. godine. Završio je Zrakoplovnu vojnu akademiju i Ratnu školu. Bio je iskusan pilot, koji je svojedobno upravljao svim tipovima vojnih zrakoplova u posjedu JNA. Zanimljivo je da je bio i jedini pilot tadašnjeg zrakoplovstva koji je pilotirao i američkim i sovjetskim nadzvučnim lovcima. Hrvatskoj vojsci pristupio je u rujnu 1991. i predsjednik Franjo Tuđman ubrzo ga je imenovao na najvišu zapovjednu poziciju u našim Oružanim snagama.

Načelnik Glavnog stožera, premda je najviše pozicionirani vojni časnik u državi, nominalno je tek treći u zapovjednom lancu u RH. Naime, iznad njega je predsjednik RH, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, a također i ministar obrane. U mirnodopskom razdoblju zapovijedanje Oružanim snagama vrhovni zapovjednik (predsjednik RH) vrši preko ministra obrane, a načelnik Glavnog stožera odgovara ministru obrane za provedbu tih zapovijedi i izvješćuje ga o njihovoj provedbi. U slučaju da ministar obrane ne provodi zapovijedi vrhovnog zapovjednika (predsjednika RH), predsjednik može izdavati zapovijedi izravno načelniku GS.

S druge strane, u stanjima neposredne ugroženosti, kao i u ratnom stanju, vrhovni zapovjednik (predsjednik RH) izravno izdaje zapovijedi načelniku Glavnog stožera te istodobno samo obavještava ministra obrane o njima. Načelnik Glavnog stožera za provedbu zapovijedi u tim slučajevima odgovara izravno vrhovnom zapovjedniku.


Komentari