Dan kada je Ivan Pavao II. prvi put posjetio Hrvatsku i održao misu na zagrebačkom hipodromu

Papa Ivan Pavao II. na zagrebačkom hipodromu održao je misu prilikom svog prvog posjeta Republici Hrvatskoj 11. rujna 1994. godine. Radilo se o svečanosti golemih razmjera, na koju su pohrlili ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Procjenjuje se da je to bila misa s najvećim brojem prisutnih vjernika u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti, jer se na hipodromu okupilo oko 1.000.000 ljudi.

Osim spomenutih milijun vjernika, na bogoslužju je bilo i 50 biskupa te 1.500 svećenika. Papa Ivan Pavao II. održao je propovijed na hrvatskom jeziku u kojoj je poručio vjernicima “da imaju hrabrosti oprostiti i prihvatiti bližnjega, osloboditi srce od mržnje i osvete“. Hrvatskom narodu poručio je, da ostane vjeran kršćanskim korijenimaRepubliku Hrvatsku napustio je zrakoplovom u kasnijim satima tog istog dana. Naknadno je još dva puta bio u Republici Hrvatskoj, i to 1998. i 2003. godine.

Podsjetimo, papa-svetac u Hrvatsku je pristigao prethodnog dana, u svoj prvi posjet. U zračnoj luci Pleso dočekali su ga je tadašnji predsjednik Tuđman i zagrebački kardinal Franjo Kuharić. Papa je te godine operirao kuk pa se nije mogao sagnuti i poljubiti zemlju, što je uvijek činio prilikom svakog posjeta nekoj državi. Stoga mu je hrvatska zemlja prinesena u posudi kako bi je poljubio. Vrlo prepoznatljiv motiv na zagrebačkim ulicama pri papinom prolasku papamobilom, kao i na misi, bile su žuto-bijele zastavice koje su simbolizirale boje Vatikana

Komentari

Komentari

loading...