Crkva sv. Franje Asiškog na Kaptolu među rijetkima u Europi ima svetište ljubavi

Foto: Information: Croatia

Zagreb osim što je poznat po coprnicama, magiji i mistici, poznat je i po ljubavi. U crkvi Sv. Franje Asiškog, koja se nalazi na Kaptolu, nalazi se svetiše posvećeno Sv. Valentinu.

Sveti Valentin, kršćanski mučenik iz 3. stoljeća, djelovao je u vrijeme rimskog cara Klaudija II. Gotskog. Car zabranjuje brakove svojim vojnicima kako ne bi mislili na obitelj dok su u ratovima. Valentin se protivio zapovjedi i potajno je održavao ceremonije vjenčanja.

Rimske vlasti kada su čule što radi, odmah su ga uhitile i utamničile. Na dan rimske svetkovine Luperkalij, koja se održava 14. veljače, Valentinu je odrubljena glava. Nakon njegove smrti narod ga je proglasio svetim. S danom zaljubljenih ovaj će se svetac tek povezivati u 15. stoljeću, a upravo će datum 14. veljače biti datum njegova spomena.

Nažalost, blagdan Valentinova postaje popularan njegovom komercijalizacijom. Do nje dolazi nakon Drugog svjetskog rata zahvaljujući Amerikancima.

Svetište Sv. Valentinu u Zagrebu među rijetkima je u Europi. Ovdje se vjernici dolaze moliti za sretnu ljubav i pronalazak partnera. Postoji vjerovanje iz Italije da za ljubavnu sreću treba zapaliti crvenu lučicu i pomoliti se.


Komentari