BLAGDAN JE SVETA TRI KRALJA: Znate li priču o mudracima s istoka?

samobor.hr

Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije.

Na Sveta tri kralja, 6. siječnja, u brojnim zemljama djeca obilaze kuće i skupljaju novac za ljude u nevolji. Tako koledari podsjećaju na Gašpara, Melkiora i Baltazara.

A kako glasi  priča o tri kralja s istoka?

Matej u svom Evanđelju kazuje kako su kraljevi došli su s istoka u Jeruzalem da bi se poklonili Isusu, prateći zvijezdu. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s nakanom da mu kažu, gdje se Isus rodio da bi ga mogao ubiti.

Kad su pronašli Isusa Gašpar, Melkior i Baltazar darovali su mu tri dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast, smirnu kao čovjeku, a zatim im je Bog rekao da se ne vraćaju Herodu nego da se vrate drugim putem u svoju zemlju.

Tri kralja su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo tako što im je javio rođenje Spasitelja Gospodina.

Blagdan Bogojavljenja

Nakon smrti triju kraljeva Gašpara, Melkiora i Baltazara njihove su relikvije odnesene u Carigrad, a nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica prenesene su u Milano.Na koncu su smještene u Kölnu u katedralu, gdje se nalaze i danas.

Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije.

Sveta Tri kralja slave se u Katoličkoj Crkvi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja. Bogojavljenje je kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusa Krista.

Nakon Drugoga vatikanskog sabora, božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo.

Među hrvatskim katolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja. Ovom blagoslovljenom vodom blagoslivlja se kuća i obitelji.

Prilikom blagoslova kuća, nadvratnici se označavaju slovima “G”, “M” i “B” koja predstavljaju inicijale trojice kraljeva – Gašpara, Melkiora i Baltazara. Između inicijala stavljaju se križići, kao znak blagoslova, a oko inicijala upisuju se brojke koje označavaju tekuću godinu.


Komentari