Basaričekova ulica – mjesto gdje su se duhovi starog Zagreba družili

Foto: YouTube

Markov trg, Katarinin trg, Kamenita vrata i Jelačićeva palača su najpoznatiji simboli Gornjega grada. U te simbole možemo smjestiti i Basaričekovu ulicu, gdje se nalazi palača na broju 22 i najstarija krčma u Zagrebu “Pod starim krovovima”.

Đuro Basariček, po kojem ulica nosi ime, bio je političar, pravnik, publicist i društveni aktivist. Ostao je poznat po svojem radu koji je uključivao suzbijanje kriminala, zaštita obitelji poginulih vojnika u prvome svjetskom ratu, reforma sela, skrba za djecu s poteškoćama u razvoju, pomoć gladnima i iseljenicima.

U ovoj ulici sniman je i kultni film “Tko pjeva zlo ne misli” koji je uhvatio duh starog Zagreba. Isto tako, na križanju s Demetrovom ulicom nalazila se i “Matneja” druga popularna gostionica u Gornjem gradu. Ona je srušena 1938. godine dok je na njezino mjesto došla kuća obitelji Arko koja se svojom arhitekturom savršeno uklopila u staru jezgru. Ovdje je svoje posljednje dane proveo umjetnik Ante Topić Mimara.

O samoj Matneji pisali i slikali su mnogi pisci i umjetnici. Govorilo se kako u nju zalaze Harambašić, Šenoa, Matoš, Ujević i Krklec.


Komentari