BALTAZAR GRAD NIJE SMIŠLJEN PO UZORU NA ZAGREB: Ovaj hrvatski grad poslužio je kao inspiracija (VIDEO)

Youtube

Profesor Blatazar postao je simbol Zagreba.

Animirana serija Profesor Baltazar snimala se od 1967. do 1978.godine i danas se smatra najuspješniji hrvatskim crtićem u svjetu. Zagrebačka škola crtanog filma crtić je snimala u Zagreb filmu, a Profesor Baltazar postao je simbol glavnog grada.

Iako je ovaj crtić nešto po čemu je Zagreb pooznat, naš glavni grad ipak nije bio inspiracija za Baltazar grad. Hrvatski akademik, slikar, redatelj, scenograf i jedan osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, Zlatko Bourek u razgovoru za Sušačku reviju otkrio je da je nadahnuće za ovo maštovito mjesto pronađeno na sasvim drugom mjestu.

“Kad smo krenuli raditi Baltazara, ideja je bila smjestiti ga u neku urbanu sredinu i kad smo razmišljali što je sve bitno da jedan takav grad ima, nekako nam je odmah na pamet padala Rijeka”, započeo je Bourek.

“Ja sam tada već dosta puta boravio u Rijeci i ona me uvijek ponovo oduševljavala kao jedan izuzetno uredni, ‘cifrani’ građanski grad, s tom svojom širokom i dugačkom centralnom ulicom, na čijim se stranama nalaze te velike lijepe starinske zgrade, s lukom koja je odmah pored i na čijem kraju susrećete veliku željeznu brodinu”, nastavlja redatelj.

“Sve to Rijeci daje pomalo surealistični izgled koji nam je baš odgovarao za našu ideju o Baltazar-gradu. Naravno, neki drugi detalji u scenografiji ‘inspirirani’ su drugim gradovima – primjerice tvrđava po uzoru na onu dubrovačku, Dravski most i slično,’ pojasnio je Bourek.

Baltazar grad tako predstavlja cijelu Hrvtasku, a više o tome zašto je baš Rijeka bila inspiracija za stvaranje Baltazar grada možete pročitati u tekstu Sušačke revije.

https://www.youtube.com/watch?v=HRl1Qu35Ed8


Komentari