AMBICIOZNA NAJAVA POKRETANJA ZAGREBAČKE KULTURE: Vinogradi iznad Ilice, opera, muzeji…

Marko Prpic/ PIXSELL

Odbor za kulturu stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti odlučili su se ozbiljno primiti posla.

Čini se kako je kampanja za lokalne izbore počela pa se tako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić itekako uhvatio ‘delanja’. Naime, njegova stranka s kojom je inače najavio još jednu bitku za Banske dvore, predstavila je program ‘Pokretanja kulture u novim i neočekivanim smjerovima’, a ti smjerovi protegnuli su se sve od nove zgrade opere, preko vinograda nad Ilicom do dječjeg festivala, izgradnje novih i obnove starih muzeja.

“Obdarit ćemo glavni grad novom Operom, starom Kavanom, gradskim vinogradima, scenskim spektaklima i osvježenim muzejima, najavljuju iz stranke”, najavili su.

Naime, Odbor za kulturu, na čelu kojeg je spisateljica i izdavačica Milana Vuković Runjić, u prostorijama stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada u Praškoj ulici predstavio je planove vezane uz kulturu Grada Zagreba koji bi trebali biti realizirani do 2020. godine.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport najavio je infrastrukturne projekte te istaknuo dva kapitalna: izgradnju nove scene koju je predstavio kao gradnju opere te uređenje nove gradske knjižnice.

>>> GRAD POD ISTRAGOM: Moćni Bandićevi suradnici pod povećalom USKOK-a

Veliki planovi za budućnost

Lovrić je upravo ove projekte nazvao “gorućim problemima zagrebačke kulture”, a plan im je kroz revitalizaciju Paromlina srediti modernu knjižnicu, dok će polivalentna dvorana koju je opisao kao ‘nešto između HNK-a i Lisinskog’ imati oko 1.200 mjesta, a gradnja je planirana na dijelu slobodnog prostora između zgrade Gradske uprave i Nacionalne i sveučilišne biblioteke. Najavio je da bi dva arhitektonska natječaja za te projekte mogla biti raspisana tijekom listopada ove godine.

Teoretičar filma Daniel Rafaelić prikazao je stari film o nekadašnjoj kavani Korzo što je bio uvod u izlaganje Milane Vuković Runjić koja je najavila obnovu kavane pričajući o njezinoj prošlosti i poznatim gostima, među kojima se isticao pisac Antun Gustav Matoš.

“Lijepo je raditi nove stvari, a nekada je lijepo vratiti se i starima’, rekla je Vuković Runjić. ‘S obzirom na to da Zagreb svjedoči turističkom bumu, kavana Korzo je još jedno mjesto koje će upotpuniti ponudu’, rekla je i nastavila kako je prostor kavane u državnom vlasništvu te da ne očekuje probleme pri realizaciji obnove za koju misli da su dovoljne naredne dvije godine.

>>> DOBITNICA NAGRADE GRADA ZAGREBA: Milana Vuković Runjić gradu dugovala 200 tisuća kuna!


Komentari