Prije 40 godina u pogon pušten Ranžirni kolodvor

Ranžirni kolodvor / ILUSTRACIJA

Na današnji dan, 27. svibnja 1978. godine u pogon je pušten Ranžirni kolodvor Zagreb u Novom Zagrebu. Zamjenio dotadašnje Kolodvor na Borongaju, Teretne kolodvore na Črnomercu i Vrapču, te Istočni i Zapadni kolodvor.

Ranžirni kolodvor izveden je kao jednosmjeran kolodvor sa Prijemnom skupinom (16 kolosijeka), Smjernom skupinom sa 48 kolosijeka i Otpremnom skupinom sa 16 kolosijeka. Prijemna i Otpremna skupina su osigurane relejnim ss uređajem SEL. Ima dva kolosijeka na jednoj spuštalici (kosini).

U podgrbinskoj zoni ima 50 skretnica (osiguranih elektropostavnim spravama (EPS) tipa MATR 292 Saxby (Francuska), vrijeme promjene položaja skretnice je 0,6 sekundi, ima 6 (šest) hidrauličnih jednostranih kolosiječnih kočnica (tip Saxby R58). Tehnički je izvodiv rad paralelno po oba kolosijeka, ali nikada nije kao takav funkcionirao. Rad na spuštalici je moguć u automatskom, poluautomatskom, i ručnom načinu rada te omogućava automatsko postavljanje kolosiječnih puteva vožnji s unaprijed postavljenim programom ranžiranja na šest skupina svaka po 8 kolosijeka, ukupno 48 kolosijeka. U projektnoj dokumentaciji bila je planirana i simultana skupina koja nikada nije izgrađena. Uz osnovnu funkciju ranžiranja za koju je izgrađen, na Ranžirnom kolodvoru se nalazi vagonska radionica, lokomotivski depo, praonica i tokarnica bandaža.


Komentari