11. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”: Najbolji radovi mališana na temu pravednosti

Foto: Dječji Kranjčić

U Križevcima će u subotu 30. travnja 2022. biti održan 11. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”.

Svečanost će započeti u 10.00 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima predstavljanjem zbornika Potraga za pravednošću, javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova Pravda će tvoja zasjati ko svjetlost te dodjelom nagrada. Od 13.30 sati doc. dr. sc. Martina Kolar Billege s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održati okrugli stol Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu, a od 14.30 sati planira se obilazak grkokatoličke katedrale Presvete Trojice i knjižnice.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan četrnaesti put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema jedanaestoga natječaja bude – pravednost.

Foto: Dječji Kranjčić

Na natječaj za 11. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva ”Stjepan Kranjčić”,  koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2021., pristigla su 103 književna rada te 117 likovnih radova iz ukupno 65 škola s područja cijele Republike Hrvatske.

Na književni natječaj javilo se 97 učenika iz 40 škola te 1 učenik koji se na natječaj javio samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra: u žanru poezije pristigle su 53 pjesme, u žanru proze 45 radova i u žanru igrokaza 5 radova. Na likovni natječaj javilo se 116 učenika iz 44 škole te 1 učenik koji se na natječaj javio samostalno.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je o širem izboru radova koji će ući u zbornik (59 književnih radova i 33 likovna rada) te o užem izboru radova koji će biti nagrađeni (17 književnih i 6 likovnih radova).


Komentari