KRENUO JE ZAGREBDOX: Većina programa vezana je za dvije teme, a ovo su filmovi koji posebno plijene pažnju

Foto: ZagrebDox

Danas je krenulo 17. izdanje ZagrebDoxa, na kojem se prikazuju dokumentarni filmovi koji se bave različitim temama iz svih sfera života.

Očekivano, ove godine je glavna tema pandemija, ali i potres.

Tako Marko Bičanić u filmu “Još malo do Nove godine” dokumentira posljednje dane prošle godine, obilježene potresom katastrofalnih razmjera, i to iz perspektive dvojice dječaka.

Sara Alavanić u svom filmskom dnevniku “Jel’ ti frka kad ti priđem” prikazuje kako je izgledala njena prva samoizolacija koja nije samoinicijativna i zaključuje kako je samo jedna apokalipsa bila potrebna njenoj obitelji da se zbliže.

Filmom redateljice Bele Bračko – Milešević, “Bog na kotačima”, gledatelji će imati priliku vidjeti kako izgleda obred svete mise u Završju Netretićkom u doba ograničenja koje je nametnula situacija s pandemijom.

Ti kratkometražni hrvatski filmovi na ZagrebDoxu, uz niz drugih domaćih naslova, imaju svjetsku premijeru.

Pandemija je bila u fokusu i stranih, poznatih redatelja. Tako proslavljeni kineski umjetnik i politički aktivist Ai Weiwei u filmu “Coronation” donosi amaterske snimke koje su potajno snimili obični građani gdje je prikazana stvarnost života u zatvorenom gradu Wuhanu, njegove prazne ulice i strogo čuvane zdravstvene ustanove.

Charlotte Ballet-Baz u svom filmu “Tinejdžerske priče iz karantene”, donosi priču o Evi, Julienu, Grégoryju, Nawellu i Eve, svim starijim srednjoškolcima u Lycée Viollet-le-Duc u Predgrađu Pariza. Film je započeo kao video dnevnik, a završio kao intimni portret adolescencije u pandemijom obilježenoj 2020. u Francuskoj.

“U karanteni s klinkom” film je španjolskog redatelja Pola Mallafrea u kojem s partnericom otkriva kako im je bilo tijekom petnaest dana provedenih u izolaciji, s četverogodišnjom kćeri.

Ti, kao i još mnogi drugi naslovi očekuju nas na ovogodišnjem Zagrebdoxu koji se održava sve do 20. lipnja do kada će biti prikazano 80-ak dokumentaraca iz 12 programa.


Komentari