Koncert Zagrebačke filharmonije u Rimu za početak hrvatskog predsjedanja EU-om

Foto: Marko Todorov / CROPIX ILUSTRACIJA

U povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijeće Europske unije, Zagrebačka filharmonija održat će 23. siječnja u Rimu koncert na kojemu će, pod ravnanjem Dawida Runtza te uz pratnju mađarskog violinista Robyja Lakatosa i solističke nastupe pijanista Ivana Krpana i Mije Pečnik, izvoditi djela hrvatskih skladatelja.

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvome u nizu kulturnih projekata koje Filharmoničari planiraju provesti u nekoliko glavnih gradova članica Europske unije s ciljem predstavljanja Lijepe naše i obilježavanja predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe u prvoj polovici 2020. godine.

Zagrebački filharmoničari u Rimu će nastupiti u koncertnoj dvorani Auditorium povijesnog i arhitektonskog zdanja Academie Santa Cecilie u Rimu, pred auditorijem koji broji 2800 mjesta.

Pod ravnanjem maestra Dawida Runtza, praćeni violinističkim čarobnjakom Robyjem Lakatosem i njegovim ansamblom, te uz solističke nastupe mladih perjanica hrvatske glazbe, pijanista Ivana Krpana i Mije Pečnik, Filharmoničari će izvoditi djela hrvatskih skladatelja, među kojima su Idila za orkestar Blagoja Berse, Velika Poloneza u C-duru Vatroslava Lisinskog, te Poskočnica iz Istarske suite Natka Devčića.

“Roby Lakatoš senzacija je gdje god se pojavi. Brzi prsti kojima vješto i sigurno prebire po violinskim žicama priskrbili su mu naziv Đavoljeg guslača, ali i stajaće ovacije oduševljene publike posvuda. Zajedno sa svojim ansamblom, s osobitim zanosom i nevjerojatnom lakoćom hvata se u koštac s violinskim djelima velike virtuoznosti. Upravo takvima će imati priliku svjedočiti i svi okupljeni u Rimu 23. siječnja”, ističu iz FIlharmonije.

Ivan Krpan prvi je hrvatski pijanist koji je osvojio prvo mjesto na velikom, prestižnom i važnom pijanističkom natjecanju Ferrucio Busoni, te je dobitnik nagrade Zagrebačke filharmonije za mladog glazbenika godine 2016.

Osamnaestogodišnja Mia Pečnik u svojoj je profesionalnoj karijeri dosad ostvarila puno toga: debitantski nastup sa Zagrebačkom filharmonijom u 16. godini koji joj je priskrbio i poziv da s Filharmoničarima s velikim uspjehom nastupi i na koncertnom gostovanju u dalekom Kuwaitu, a u ožujku 2019. debitirala je i na najprestižnijoj američkoj glazbenoj adresi, njujorškom Carnegie Hallu.

“U izvedbi Beethovenova 3. koncerta za klavir i orkestar u Es – duru još će jednom, uz veliki orkestar, predstaviti svoju izvrsnost, a onda i glazbene boje hrvatske budućnosti, ovaj put pod svijetlima koncertne pozornice vječnog grada”, poručuju iz Filharmonije.


Komentari