KLOVIĆEVI DVORI: Na 25. međunarodnoj izložbi karikatura najbrojniji su autori iz Irana!

Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, neke će ipak biti održane pa tako i  25. međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, koja je i ove godine okupila  veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema  izložbe, odnosno festivala karikature je kuhinja i sagledana je iz svih mogućih i naizgled nemogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti.

Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina, biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori, gdje se postavlja oko 90 najkvalitetnijih radova od ukupno 1061 pristiglih.

Sudjelovalo je 439 karikaturista iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (55),  Hrvatske (35), Kine (35), Turske (31), Srbije (23), Rusije (21), Poljske (18), Ukrajine (17)…Tiskan je i kvalitetan prateći katalog u boji na 96 stranica kojeg dobivaju svi selektirani autori, a dio će dobiti i posjetitelji izložbe.

Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature. Ove godine žirijem je predsjedao poznati hrvatski chef Christian Misirača, a ostali članovi bili su prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti  te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević.

Radi već spomenutih pandemijskih okolnosti, ove godine će izostati ceremonija svečanog otvaranja, ali svi ljubitelji karikature kao i svi ostali posjetitelji Klovićevih dvora koji će doći radi neke druge izložbe, odabrane karikature mogu vidjeti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje 11,00 – 19,00.

POBJEDNICI:

PRVA NAGRADA        MOJMIR MIHATOV, Hrvatska / Croatia

DRUGA NAGRADA    GRIGORI KATZ, Izrael / Israel

TREĆA NAGRADA     JAVAD TAKJOO, Iran / Iran

POSEBNA PRIZNANJA:   

FRANO CEBALO, Hrvatska

JUAN G. BENAVIDES FORMAS, Španjolska

VALENTIN GEORGIEV, Bugarska

OLEG GUTSOL, Ukrajina

PAL LEPHAFT, Srbija


Komentari