Kako živjeti s vranama? Ne propustite važnu tribinu u Zapruđu

Vrana u potrezi za hranom (foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX)

Zbog napada vrana na ljude već se godinama javlja nelagodnost kod brojnih ljudi kada prolaze pokraj ovih prekrasnih, inteligentnih ali i neustrašivih ptica.

‘AGRESIVNIJE NEGO PRIJE’ Zagrepčanin se boji da će mu vrane unakaziti psa: ‘Doslovno nas čekaju ispred zgrade’

No, vrane su iznimno bitne ptice, ističe udruga Biom koja će u ponedjeljak u 17:30 sati održati tribinu “Ah te vrane – može li se živjeti s pernatim susjedima?”.

‘CIJELO NAS JE VRIJEME GLEDALA!’ Vrana se okomila na mamu i malodobnu kćer, napala ih dvaput: ‘Mislila sam da će mi oko iskopati’

Spomenuti događaj će se 12. lipnja održati na Meštrovićevom trgu 1G u dvorani Mjesnog odbora Zapruđe.

“Na tribini će govoriti stručnjakinja ornitologinja Iva Šoštarić iz udruge Biom”, najavili su organizatori.

Tribina je, prema riječima otvorena za sve one koji misle o vranama, bilo da smatraju da ih je previše ili smetaju, ali i onima koje ih fasciniraju te su znatiželjni zašto se o njima toliko priča zadnjih godina.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tribina će se dotaknuti i pitanja što je s ostalim pticama u Zagrebu.

“Pridružite nam se na jednoj ptičarskoj tribini tijekom koje možete doznati više o našim (istaknutijim) pernatim susjedima, izazovima suživota s njima te rješenjima za sretnije građane i zelenije gradove”, pozvali su iz Bioma, civilne udruge koja se bavi očuvanjem prirode.

Vrana je u Zagrebu sve više, a iz godine u godinu građane se upozorava kako prevenirati moguće napade ovih ptica.

SVE IH JE VIŠE U ZAGREBU Kako postupati s vranama? Evo što kažu iz Grada

Kako smo ranije pisali, bitno je da se lokacije na kojima su vrane aktivne kao i okoliš oko stambenih objekata održava čistim. Bitno je da se ne bacaju ostaci hrane te da se kuhinjski otpad odlaže na predviđena mjesta.

Na tom je tragu savjete građanima dao Damir Skok, ravnatelj Zagrebačkog zoološkog vrta u sklopu kojeg djeluje Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, nadležan između ostalog i za pitanje uklanjanja gnijezda vrana u ranije spomenutom zakonskom roku do 1. ožujka.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

“Vrane će ostati na nekom području ako imaju jednostavan pristup hrani. Zbog toga građani trebaju zatvarati spremnike za otpad te ne smiju ostavljati smeće kraj spremnika. Sve dok će vrane tu pronalaziti hranu, rado će mlade podizati u blizini, pa makar to značilo da moraju izgraditi novo gnijezdo jer im je staro uklonjeno”, objasnio nam je ranije Skok.

Također, građani trebaju izbjegavati približavanje gnijezdima vrana jer ove ptice napadaju ljude i životinje isključivo ako su im mladi ugroženi.


Komentari