Film o sudbini pet mladih Iranki osuđenih zbog ubojstava nasilnih supruga pogledajte na ZagrebDoxu

Photo: Zagrebdox

Autorsku večer ove će godine publika ZagrebDoxa moći provesti uz nagrađivanog hrvatskog dokumentarista Gorana Devića, ujedno i člana ovogodišnjeg međunarodnog žirija. U petak, 9. listopada u 19 sati u dvorani Teatra &TD na programu su tri naslova iz opusa tog renomiranog autora koji tematiziraju njegov rodni Sisak, ali i teška pitanja ratnih iskustava i sjećanja koja još uvijek pritišću hrvatsku svakodnevicu. Riječ je o filmovima Uvozne vrane, Tri i Dvije peći za udarnika Josipa Trojka.

Program u Teatru &TD započinje u 15 sati projekcijom filma Umjetnica i lopov (The Painter and the Thief) Benjamina Reea; ova nježna i emotivna priča koja, vješto izbjegavajući sentimentalizam, prikazuje neobično prijateljstvo naslovnih protagonista, nagrađena je Sundanceovom posebnom nagradom žirija.

U 17 sati na rasporedu je film Naš dom u divljini (Acasă, My Home) redatelja Radua Ciorniciuca koji nas upoznaje s obitelji koja u napuštenom rezervatu, nadomak užurbane svakodnevice Bukurešta, živi u harmoniji s prirodom.

Posljednja projekcija u Teatru &TD počinje u 21 sat, a uključuje norveški film Jednom Aurora (Once Aurora), prvijenac dvojca Benjamina Langelanda i Stiana Servossa o pop senzaciji iz ruralnog noveškog gradića.

Program u Kinu SC počinje u 16 sati filmom More sjena (Sea of Shadows); to je fascinantan dokumentarac National Geographica u kojem nagrađivani austrijski redatelj i snimatelj Richard Ladkani prati skupinu znanstvenika, aktivista, istraživačkih novinara i tajnih agenata na zajedničkoj misiji spašavanja endemske vrste koja nastanjuje akvatorij Kalifornijskog zaljeva.

U 18 sati na rasporedu je nagrađivani film Za Samu (For Sama), dokumentarac koji je prikupio više od 50 nagrada diljem svijeta, a na direktan način progovara o preživljavanju u Siriji iz vizure novinarke i aktivistice koja sanja o dolasku liberalne demokracije. Poražavajuća je to priča o autoričinu iskustvu odgajanja kćeri Same tijekom sirijskog građanskog rata.

U 20 sati slijedi film Sjene bez sunca (Sunless Shadows) iz programa međunarodne konkurencije; riječ je o filmu iranskog filmskog veterana Mehrdada Oskoueija koji progovara o sudbini pet mladih Iranki osuđenih zbog ubojstava nasilnih supruga i očeva, a nagrađen je na festivalu IDFA za najbolju režiju. Program u kinu SC u 22 sata završava projekcijom glazbenog dokumentarca Amazing Grace – ekskluzivni je to uvid u dosad neobjavljenu snimku koncerta Arethe Franklin iz 1972, s vrhunca njene karijere. Gotovo 40 godina ovaj materijal čekao je na objavu, a skladatelj i producent Alan Elliott uobličio ga je u dokumentarni film.

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox trajat će do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. Program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju – za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u međunarodnoj te 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti.

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa, a osim toga, ZagrebDox uključuje i dva retrospektivna programa: retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te autorsku večer posvećenu renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću.

Informacije o ulaznicama i raspored projekcija ovogodišnjeg ZagrebDoxa nalaze se na službenoj internetskoj stranici festivala: www.zagrebdox.net.


Komentari