KAD LOCKDOWN STISNE: Drive in kultura nije zamrla, eto nam je i ove godine. Gdje, kada? Sve znamo!

Foto: Sabmarine

Putujući program glazbe i filmskih uspješnica za posjetitelje u automobilima, Drive in kultura, održat će se od 14. do 16. svibnja u Zagrebu, a svoje drugo izdanje ove godine predstavit će još u Puli i Osijeku.

Program, koji se najavljuje kao jedini stopostotni bezbrižni event danas, osmislili su usred prošlogodišnjeg lockdowna Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, osnivači produkcijske kuće SABMARINE.

“Suočeni s pitanjem ili-ili: povući se i odustati ili naći rješenje za održavanje kulture u vremenu pandemije, odlučuju se na kombinaciju retro štiha i omiljene zabave mladih, oživljujući ideju drive in kina”, podsjeća se u najavi.

Prvo ovogodišnje događanje Drive in kulture održat će se ponovno na parkiralištu Hale V iza Tehničkog muzeja, a svaka filmska večer kreće s izborom kratkometražnih filmova, počevši od prvog hrvatskog igranog filma na temu pandemije, “U šumi” Sare Grgurić, koji je nagrađen Zlatnim kolicima na 18. ZFF-u. Film je sniman na 16mm filmskoj vrpci, a prati putovanje Saše i Filipa kojima stanje karantene otvara prostor za razmišljanje o vlastitim osjećajima.

Drive in kultura ove će godine ugostiti i pobjedničke filmove s Tabor Film Festivala, dobitnika Grand Prixa, portugalski film “Nevidljivi junak” Cristèle Alves Meira, te pobjednika u domaćoj konkurenciji, animirani film “Arka” Natka Stipaničeva.

Izbor dugometražnih filmova donosi “Slučajnu raskoš prozirnog vodenog rebusa” Dalibora Barića koji je bio uvršten i na listu kandidata za ovogodišnju nagradu Oscar.

“U priči o konceptualnoj umjetnici Sari i bjeguncu Martinu koji se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu miješaju se elementi noira, eksperimentalnog filma i kolaža, a odgovor na kvantno pitanje je li sve što gledamo privid ili stvarnost ovisi o pitanjima koja si postavlja gledatelj”, napominje se.

U programu su i “Tereza 37”, pobjednički film prošlogodišnjeg Pula film festivala Danila Šerbedžije i Lane Barić te “Mare” Andree Štake, u kojoj glavnu ulogu ima Marija Škaričić, za koju je osvojila i Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

U glazbenom dijelu programa u petak nastupa u filmskom intermezzu nastupa Ida Prester, elektro pop umjetnica koja izvodi sinth-pop , subota je rezervirana za skladatelja, DJ-a, producenta Jana Kinčla, autora house i techno glazbe. U nedjelju nastupa jedan od ponajboljih zagrebačkih DJ underground plesne glazbe, Pepi Jogarde, priopćeno je.


Komentari