JUBILARNO IZDANJE ZAGREBAČKOG MARATONA! Prije 30 godina nitko nije ni slutio da će ova utrka ispisati povijest

Foto: Dinko Bazulic / Zagreb Maraton

Sve je spremno za 30. izdanje Zagrebačkog maratona koji će početi ove subote u 15 sati sa startom na Trgu bana Josipa Jelačića.

U hotelu International organizatori su održali konferenciju za medije.

Tamo su se prisjetili kako je maraton pokrenut 1992. godine na inicijativu tadašnjeg Izvršnog odbora Atletskog društva Veteran, a nitko nije ni slutio kako će se priča dalje razvijati do ovogodišnjeg izdanja.

“Mislim da radimo dobar posao i Zagrebački maraton je postavio Zagreb na turističkoj karti
maratona u svijetu, koji su zadnjih 20-ak godina zanimljivi i kao turistička destinacija. Cure i dečki su to počeli raditi u najgore vrijeme, ratno doba, i od maratona s manje od 100 ljudi došli smo danas do maratona od skoro 5000 ljudi. Maratona ne bi bilo bez našeg glavnog sponzora Grada Zagreba te Turističke zajednice grada Zagreba”, ustvrdio je direktor maratona i predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza, prof. dr. sc. Marko Jakopović.

1 euro = 7,53450 kuna

Podsjetio je i kako će u subotu dio grada biti zatvoren, ali da se radi o nečemu ćemo bi svi trebali težiti: centru grada bez automobila.

“Imamo i jednu novost: pridružili smo se organizaciji svih svjetskih maratona pa će
svi trkači stariji od 40 godina sa svojim rezultatima ulaziti u kvalifikacijske norme za Svjetsko prvenstvo maratonaca rekreativaca starijih od 40 godina”, otkrio je Jakopović.

Ipak, dodao je kako će ta kategorija krenuti od iduće godine.

Foto: Dinko Bazulic / Zagreb Maraton

Mjerenje kvalitete zraka

Sa svjetskom atletikom, zanimljivo, također su u Zagrebu započeta i mjerenja kakvoće zraka.

“Projekt je počeo s Hanžekovićevim memorijalom, a završit će sa Zagrebačkim maratonom.
Objavit ćemo rezultate o kakvoći zraka u Zagrebu, a ako neke točke budu loše, možemo čak i mijenjati stazu”, rekao je Jakopović, doktor medicine.

Da je maraton od izuzetnog interesa za Zagreb, ali i Hrvatsku, slaže se i predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba, Vjekoslav Šafranić.

“Sretan sam i ponosan što se nakon dvije godine pauze opet organizira dječja utrka. Zagrebački atletski savez na čelu s Markom dokaz je kvalitetnog i stručnog rada koji doprinosi popularizaciji ove sportske manifestacije. Grad Zagreb i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na Zagrebački maraton koji je ambasador sporta, atletike, međunarodne sportske suradnje i razvoja turističke ponude Zagreba, ali i cijele države”, poručio je Šafranić.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba, Luka Korlaet, izjavio je kako je gradskoj upravi sport vrlo važan te kako će u okviru gradskih financijskih mogućnosti uvijek podržavati sve vidove sporta.

Napravili smo rebalans proračuna vezano za sport, bit će bolje, idućih godina još bolje. Neće se samo ulagati u saveze i klubove nego i u infrastrukturu. Velika nam je ambicija, primjerice, obnoviti Dom sportova. Broj prijava na ovaj maraton je veličanstven, dolaze trkači iz 25 zemalja, kapa dolje svima u organizaciji”, rekao je Korlaet.

Iako nije mogla doći na konferenciju, televizijska i kazališna glumica Ecija Ojdanić navela je kako se i ove, kao i prethodnih godina, priprema istrčati maraton. Ove godine je i promotorica utrke.

“Ja sam trkač rekreativac i meni je trčanje puno dobroga donijelo u životu. Nas glumce gledaju kao da mi sve glumimo što radimo, kao da mi ne živimo, ne kuhamo, nemamo djecu, da smo tako lijepi, našminkani i da ništa ne radimo, ali jako je teško odglumiti otrčati maraton i zato mi je jako drago što sam ja promotorica ovog prekrasnog i zdravog sporta. Želim svim sudionicima
1. listopada lake noge, dobro vrijeme, da uživaju, da pobijede sami sebe i da svi skupa uživamo u ovom jubilarnom izdanju Zagrebačkog maratona”, poručila je Ojdanić.

Nakon što trkači završe utrku, oko 20:30 sati, na Jelačiću će nastupati Filip Rudan i
Letu Štuke.

Oni najzaslužniji koji su pokrenuli Zagrebački maraton, ali i svi koji su se
pobrinuli za njegovu realizaciju, dobiti će priznanja za svoj rad.

Pobjednica prvog maratona

Organizacija Zagreb maratona, prisjetila se i kako je prvi maraton, 11. listopada 1992. godine imao samo četiri žene od 70 sudionika.

Jedna od njih je bila i pobjednica prvog Zagrebačkog maratona, Slavica Brčić, koja i dan danas trči.

“Trčanje je moja velika ljubav i danas. Svima to preporučujem jer je to najbolja i najjeftinija terapija za dušu i tijelo. Važno je biti redovit i što više trčati”, kazala je Slavica dodajući da je 1992. godine također prvi put postala i majka.

Da je trčanje dobro, složila se na konferenciji i dobitnica srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Münchenu, Matea Parlov Koštro.

“Uvijek je čast i zadovoljstvo trčati pred domaćom publikom, posebno kad je ova trideseta,
jubilarna brojka Zagrebačkog maratona. S obzirom na to da sam se tek vratila s Europskog
prvenstva, neću trčati cijelu dionicu, nego Garmin utrku i neizmjerno joj se veselim” najavila je Matea.


Komentari