JAZZOM PROTIV VRUĆINE! Evo gdje i kada možete poslušati fantastičnu muziku zagrebačkog umjetnika

Foto: Mario Juričić

Ljeto i jazz vole se prisno. Tako u Centru za kulturu Novi Zagreb, ljeto nastavljaju s jazz koncertom Mire Kadoića i njegovog kvinteta 1. srpnja 2021. u 20 sati. Jazz improvizacije na valu ljetne vrućine možete poslušati na zelenoj terasi Centra za kulturu Novi Zagreb.

Ubrzo nakon projekta High Spirit izdanog na izdanju Aquarius Recordsa, Miro Kadoić počinje novi projekt jazz kvinteta. Quintet će izvoditi novi repertoar sastavljen od kompozicija poznatih jazz autora i najnovijih kompozicija Kadoića.

Nakon albuma Endless Summer i High Spirit u kojima je akcentuiran skladateljsko – aranžerski element, novi kvintet i projekt stavlja naglasak na samu jazz improvizaciju. U kvintetu osim starog suradnika već prekaljenog slovenskog jazz basista Nikole Matošića, Borisa Majcena na trubi te mlade jazz zvijezde i odlične bubnjarke Brune Matić, svira i novo ime jazz pijanizma Petar Ćulibrk.

Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: [email protected] zbog ograničenog broja sjedala, a sukladno propisanim epidemiološkim mjerama. U slučaju kiše koncert će se održati u velikoj dvorani Centra.

Miro Kadoić Quintet čine:
Miro Kadoić – saksofon, flauta
Boris Majcen, truba
Petar Ćulibrk – klavir
Nikola Matošić – kontrabas
Bruna Matić – bubnjevi

Umjetnički životopis: Miro Kadoić

Miro Kadoić rođen je u Zagrebu. Diplomirao je 1986.g. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu stekavši zvanje akademskog glazbenika – klarinetiste. Glazbom se profesionalno počeo baviti ranih 80-ih svirajući u blues sastavima (Podroom Blues Band) te surađujući s pop-rock glazbenicima (Massimo Savić, Parni Valjak, Voodoobuddha i dr.). Istovremeno je započeo svirati u malim jazz sastavima. U nekoliko navrata boravio je u New Yorku gdje se usavršavao na Manhattan School of Music pod mentorstvom glazbenika Reggie Workmana i Blue Lou Marinia (Blues Brothers Band).

Nekoliko godina bio je solist i prvi saksofonist Plesnog orkestra Radija Zagreb. Istovremeno je vodio male jazz sastave (Kadoić-Križić Ansamble, kvarteti Mire Kadoića). 1993. postao je član Big Banda RTV Slovenija. Kao solist spomenutog orkestra, muzicirao je sa sljedećim glazbenicima – Johnny Griffin, Clark Terry, Ernie Wilkins, N.H.O. Pedersen, Herb Pomeroy, Silvia Droste, Jerry Van Royen, Boško Petrović, Maria Schneider, Fritz Pauer, Diane Shure, Michael Abene, David Murray, i dr.

Aktivan je sudionik slovenske i hrvatske glazbene scene te suradnik uglednih glazbenika kao što su Petar Ugrin, Primož Grašič, Ratko Divjak, Kruno Levačić, Saša Nestorović, Davor Križić, Boško Petrović i dr. Član je novoosnovanog jazz sastava Boilers All Stars gdje sudjeluje kao kompozitor, instrumentalist i aranžer.  Početkom 90-ih vodio je kvintet u čijem su repertoaru velikim dijelom njegove autorske kompozicije od kojih su neke inspirirane narodnom glazbom Balkana, ali i drugih dalekih lokaliteta (Japan, Arapski poluotok, Afrika).

Osnivač je jazz kvinteta TEN DIRECTIONS koji izvodi originalne kompozicije i moderne skladbe svjetski znanih autora kao što su Joe Henderson, Wayne Shorter i dr. Posebnu pažnju posvećuju boji zvuka i aranžmanima, 2002. osniva Mirokado orkestar u kojem nastupaju najbolji hrvatski i slovenski glazbenici. Nastupa u programima brojnih jazz-festivala (Ljubljanski Jazz Festival, Jazz Lent, Montreux Jazz Festival …). Dobitnik je nagrade “Status” Hrvatske Glazbene Unije za najboljeg alt-saksofonistu Hrvatske u godini 1997., 2006. i 2007.

Osim jazz glazbu sklada i klasičnu i filmsku glazbu. Njegove skladbe za klarinet postale su redovita literatura glazbenih škola, a zapažen je i njegov rad na dokumentarnom filmu Miroslava Mikuljana “Čuvari mrtvih sela” te filmu Tomislava Žaje “Duh babe Ilonke”. Od 2005. godine redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja. 2008. godine dobiva nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz kompoziciju.

Kao bivši član big banda RTV Slovenije susretao se je s aranžerima i autorima vrlo različitih stilskih usmjerenja od Herba Pomeroya, Billa Hollmana pa sve do Davida Murraya i Marie Schenider. To je ostavilo i trag u skladateljskom radu Mira Kadoića koji pokazuje podjednako zanimanje za tradiciju i inovaciju

Godine 2012. dobiva nagrade Porin za najbolji jazz album (Free Point) i najbolju jazz izvedbu skladbe “Moonflowers”.

Komentari