IZLOŽBA O MLADIMA: Od 2. kolovoza do 15. rujna u prostorima knjižnice na Trgu Petra Krešimira!

Foto: Pinterest/ Ilustracija

“Mladi – borba koja ne prestaje” postavio je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za omladinska i rodna istraživanja u suradnji s Knjižnicom Božidara Adžije.

Od 2. kolovoza do 15. rujna 2021. izložba posvećena mladima moći će se razgledati u prostorima knjižnice na Trgu Petra Krešimira IV 2 tijekom radnog vremena knjižnice.

Posjetitelji će kroz ovu izložbu, osim brojnih publikacija koje tematiziraju mlade i svjedoče o duhu vremena brojnih generacija mladih (prvenstveno iz bogate tradicije istraživanja mladih Instituta za društvena istraživanja), moći vidjeti plakate i video zapise koji ocrtavaju okruženje u kojem mladi u Hrvatskoj rastu, razvijaju se i mijenjaju okruženje.

Izložba je koncipirana tako da se u prvom dijelu prezentiraju problemi s kojima se mladi suočavaju, dok drugi dio donosi neka od potencijalnih rješenja navedenih problema. Zajedno, ova dva segmenta oslikavaju suvremeni krajolik mladosti u Hrvatskoj.

Potražili smo odgovore od Ive Džambaski iz knjižnice koja nam je detaljnije objasnila o čemu je točno riječ.

“Mladi su kategorija od 16 do 30 godina. Fokus je na drugom djelu izložbe u kojem se bavimo rješavanjem problema s kojima se suočavaju mladi. Budući da mladi nemaju prilike koje su imali naše bake i djedovi, ne mogu se osamostaliti, te im je puno teže jer su nezaposleni posebice nakon korone, predstavljamo rezultate istraživanja Instituta koja su eventualna rješenja takvih problema. Također, predstavljamo plakate kako bi mladi došli kod nas i informirali se”, objašnjava Džambaski.

Nadodaje koje inicijative predstavljaju u ovoj izložbi:

-Građanski odgoj i obrazovanje

-Europske snage i solidarnosti (projekt koji traje od 2021. do 2027.godine)

-Erasmus plus (studentska međunarodna razmjena, subfinancirano sredstvima EU)

-Grad za mlade (rezultat je inicijative Udruge gradova u RH, a riječ je o priznanju gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih)

Za kraj, cilj ove izložbe je dodatno potaknuti rasprave o položaju mladih u Hrvatskoj kako bi sve one ranije navedene rasprave ovog teksta bile sadržajnije, smislenije i utjecajnije. A možda i kako bi motivirale posjetitelja da i sam poduzme aktivnosti koje će pomoći našoj budućnosti, ali i sadašnjosti – mladima.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info


Komentari