Inova – Budi Uzor: Predstavljene brojne inovacije iz čak 31 zemlje svijeta

Svečanom podjelom medalja, najvrijednijih nagrada i priznanja završila je ovogodišnja Inova – Budi Uzor 2019.  Najveći pehar Inove otišao je u ruke mladim zagrebačkim inovatorima.

Inova Grand prix ”Nikola Tesla” pripao je tvrtki 3Dtech, a njihova inovacija koja je zadivila stručnjake ocjenjivačkog suda iz cijelog svijeta je 3D Print patentiranom tehnologijom ”MLA enhanced DLP”. Onaj nešto manji pehar također je podignula uspješna domaća tvrtka, Citus d.o.o. i to za inovaciju ”Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije” koju je osmislio Tomislav Bronzin sa svojim timom. 

Nikad veća, nikad bogatija,  nikad posjećenija, ovogodišnja Inova okupila je u 550 izlagača iz 31 zemlje svijeta. Onu su od 13. do 16. studenoga, svoje inovacija predstavili zagrebačkoj, ali i hrvatskoj publici u paviljonu 7, Zagrebačkog velesajma. Posebno veseli činjenica o sve većem broju mladih koji ulaze u svijet inovacija. 

Osim izložbenog karaktera ono još važnije za ovu manifestaciju su neposredni kontakti inovatora s potencijalnim investitorima. Domaći inovatori, od kojih neki s komercijalnim proizvodima, tako su na jednom mjestu imali predstavnike eminentnih svjetskih tržišta, nerijetko desetak puta većih nego što je to naše. Oni su u ovih nekoliko dana mogli saznati sve potrebno za plasman svog proizvoda na tako velika tržišta.

Inova – Budi Uzor 2019 ponudila je mnogobrojne panel rasprave i susrete na temu poslovne suradnje, ali i što lakšeg i jednostavnijeg financiranja inovacija. Osim ovih, nudila je i odgovore na vječno pitanje, kako jednostavnije i brže doći od inovacije do komercijalnog proizvoda.  

Inova je bila mjesto vrlo značajnog sastanka Vijeća WIIPA, središnjeg upravnog tijela Svjetske organizacije inovatora. U povodu 10. obljetnice uspješnog djelovanja WIIPA donesen je novi temeljni dokument pod nazivom ”Zagrebačka deklaracija”.


Komentari