Hrvatska pošta odala priznanje Zagrebačkom velesajmu: Poštanska marka u povodu 110. rođendana

Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj komercijalnu poštansku marku izdanu u povodu 110 godina postojanja Zagrebačkog velesajma, prenosi Večernji list.

Naklada izdanja iznosi 50 tisuća primjeraka, a autor komercijalne marke je Zagrebački velesajam d.o.o, navodi se u priopćenju Hrvatske pošte.

Motiv komercijalnog izdanja poštanske marke je 110 godina kontinuiranog postojanja i djelovanja Zagrebačkog velesajma (1909. – 2019.). Na ovoj poštanskoj marki nominalna vrijednost je prvi put izražena slovnom oznakom A koja odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Ovo je prva poštanska marka Republike Hrvatske s otisnutom slovnom oznakom nominalne vrijednosti umjesto brojčane.

Kako ističu Hrvatske pošte, zagrebački velesajam oduvijek je bio dio identiteta grada Zagreba. Od prvog dana poslovanja preuzeo je ulogu ambasadora gospodarstva povezujući Grad Zagreb i Hrvatsku sa svijetom. Godine 1925. pokrenuo je i utemeljio, s još 19 sajamskih gradova, Međunarodnu uniju sajmova (UFI), danas krovnu svjetsku sajamsku organizaciju.

Vizionarska odluka gradonačelnika Amruša da oplodi tu inicijativu daljnjim razvojem sajamskih aktivnosti u gradu Zagrebu te, povrh svega, vizionarskog poteza gradonačelnika Holjevca za prelaskom preko Save, gdje je sagrađen današnji Zagrebački velesajam, Zagreb je već 110 godina na karti svijeta i Europe kao sajamski grad.

Danas, s godišnjim portfeljem od 20 vlastitih sajamskih projekata i više od 100 događaja kroz godinu, uspješno se pozicionirao kao komunikacijska i promotivna platforma domaćega gospodarstva te ostao prepoznatljiv simbol Zagreba i Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Komentari