‘HRVATSKA POD ZVIJEZDAMA’: Ne propustite impresivnu izložbu astrofotografija, autor se koristi zanimljivom metodom snimanja

Foto: Press

Izložba ”Hrvatska pod zvijezdama” Branka Nađa donosi fotografije noćnih pejzaža, nastale na znamenitim lokacijama hrvatske kulturno-povijesne i prirodne baštine, poput Plitvičkih jezera, izvora Cetine, Jasenovca, Rta Kamenjak, Motovuna ili pak paškim poljima soli. Branko Nađ snima noćno nebo, uvijek u RAW formatu, bira noći kad nema Mjeseca, ili snima sam Mjesec, prateći odgovarajuće vremenske uvjete.

Služi se aplikacijama kojima unaprijed može isplanirati snimanje temeljem vremenske prognoze, vremena zalaska i izlaska Sunca, Mjeseca, položaja Mliječne staze, kiše meteora itd…

Rezultat je sada već impresivna kolekcija fotografija, koja primjerice obuhvaća fotografiju stratrailsa, odnosno tragove zvijezda koje tijekom noći kruže oko Sjevernjače, na lokaciji spomenika Cvijet u Spomen području Jasenovac i dvora Veliki Tabor u Hrvatskome zagorju.

Svojim radom, autor također upozorava na svjetlosno onečišćenje koje nas sve ometa u doživljaju noćnog neba, a fotografe u negovu bilježenju. Izložba “Hrvatska pod zvijezdama” dolazi u Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu poslije predstavljanja u Sveučilišnoj galeriji Split, u studenome će je moći pogledati stanovnici Osijeka, a u prosincu građani i posjetitelji Zadra.

Izložbu možete posjetiti u četvrtak, 6. listopada 2022. s početkom u 18 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a ostaje otvorena do 30. listopada 2022.

Radno vrijeme: utorak–petak: 9 – 17; subota–nedjelja: 9 – 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.

O autoru

Branko Nađ rođen je 1977. u Čakovcu. Nakon čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog upisuje novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Zapošljava se u županijskom tjedniku Međimurske novine i tada počinje njegov put novinarstvom i fotografijom. Danas je glavni urednik Universitas portala Sveučilišta u Zagrebu, a posljednjih godina njegova fotografska strast usmjerena je ka pejzažnoj astrofotografiji. Izlagao je u Čakovcu, Zagrebu i Splitu.


Komentari