Održan koncert tradicionalnih uskrsnih pjesama ‘Uskrs u ozračju tambure’ u crkvi bl. Augustina Kažotića na Peščenici

Foto: Zagreb.info

Koncert tradicionalnih uskrsnih pjesama „Uskrs u ozračju tambure“ Tamburaškog orkestra HRT-a i gostiju održan je na Uskrsni ponedjeljak 18. travnja 2022. u župnoj i samostanskoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Riječ je o šestom izdanju HRT-ova koncerta koji je u dvije pandemijske godine slušateljima i gledateljima prezentiran u kompilacijskom izdanju. Nove okolnosti dopustile su ponovni susret uživo.

Tako su u Kažotićevu zagrebačkom domu, uz gostoprimstvo domaćina otaca dominikanaca, na koncertu uz HRT-ove tamburaše nastupili tenor Marko Antolković, sopranistica Arijana Gigliani Philipp, klarinetist Bruno Philipp i orguljaš Edmund Andler Borić.

Bogati program

Dječji doživljaj Uskrsa kroz glazbu je dao Dječji zbor „Kažotići“ pod vodstvom Slavka Nedića, a za osobito svečani glazbeni uskrsni ugođaj pobrinuo se Komorni zbor „Ivan Filipović“ pod vodstvom dirigenta Gorana Jerkovića. Glumica Mladena Gavran interpretirala je poznate stihove Rajmunda Kuparea i Dragutina Domjanića posvećene Uskrsu, a voditeljica i scenaristica bila je Lejdi Oreb.

Na kraju koncerta u trajanju od 75 minuta prigodan je govor održao i uskrsnu poruku uputio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković. Tamburaškim orkestrom HRT-a prvi je put dirigirao dosadašnji član orkestra Igor Kudeljnjak, dok je odnedavno umirovljeni dirigent Siniša Leopold bio u publici kao počasni gost.

Uskrsni koncert u medijskom prostoru

Tijekom koncerta posebno su pozdravljeni urednica Radio Sljemena Tanja Baran i prior dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića fr. Anto Gavrić koji su prije šest godina 2017. godine zajedno inicirali taj rijetki uskrsni koncert u hrvatskom javnom i medijskom prostoru.

Njima se tada u autorskom smislu pridružila Lejdi Oreb i mo. Siniša Leopold, uz potporu HRT-ove uredništva te uz potporu ravnateljice Glazbene proizvodnje HRT-a Ivane Kocelj. Koncert je svih ranijih godina bio emitiran na Radio Sljemenu te na više televizijskih HRT-ovih kanala. Ove godine prijenos je izravno ostvaren na 3. programu Hrvatske televizije, 2. programu Hrvatskoga radija, na Glasu Hrvatske, a mogao se pratiti i preko multimedijalne platforme HRTi. Prijenosu se pridružila i Radio Marija.

Komentari