HOJSAK & NOVOSEL Hrvatski glazbenici jedinistveni u svijetu zbog neobične kombinacije

Hojsak & Novosel, dinamičan duo kontrabasa i tambure, naizgled nespojive kombinacije, publici će 16. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu predstaviti vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima koji u potpunosti razotkrivaju glazbene vještine i talent proslavljenih virtuoza.  Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak predstavit će album Traditional Songbook, inspiriran zvukovima hrvatske tradicionalne glazbe, a Sav prihod od ulaznica bit će iskorišten za obnovu zgrade HGZ-a koja je prošle godine stradala u zagrebačkom potresu.

Predstavite se u par rečenica?

Dva prijatelja, glazbenika koji čine duo koji kontrabasom i tamburom na jedinstven način promiču hrvatsku glazbu, tradiciju i kulturu. Obojica smo školovani glazbenici, skladatelji, a zajednički rad po prvi puta smo javnosti predstavili 2016. objavivši debitantski album „Bow vs. Plectrum“. Album je godinu dana po objavljivanju, 2017. godine, bio nominiran u četiri kategorije za Glazbenu nagradu Porin. S uspjehom albuma dogodio nam se karijerni uzlet pa smo tako ostvarili uspješne koncertne turneje u diljem svijeta. Stvaramo glazbu koja je neki novi stil, spoj hrvatskog etna i fuzija svih drugih vrsta glazbe – jazza, improvizirane glazbe, ali ima i utjecaja klasične, pop i rock glazbe. To je jedan fusion etno.

Kako je krenula vaša suradnja?

Naša suradnja je krenula 2015. godine kad se Filip vratio sa školovanja iz NY. Putevi su nam se spojili tijekom jedne suradnje te smo ubrzo shvatili da bi mogli ostvariti suradnju kao duo. Danas nakon 6 godina uspješno djelujemo te sviramo i živimo za naš vlastiti projekt.

Kombinacija tamburice i kontrabasa poprilično je neobična. Čini li vas to najoriginalnijim bendom na ovim prostorima?

Ne samo na ovim prostorima nego i šire. Jednostavno rečeno, u svijetu ne postoji duo tambure i kontrabasa osim našeg.

Kakve reakcije publike dobivate?

Još od naših početaka shvatili smo kako naša publika sjajno reagira na naše originalne skladbe inspirirane tradicijom. Reakcije publike su uvijek energične kao i naša glazba. Svakim koncertom trudimo se proširiti svoju publiku.

 

Što slušate privatno?

Najčešće klasiku.

Postoji li neka glazbena (strana ili domaća) zvijezda s kojom želite surađivati? Ako da, o kome se radi?

U ovih 6 godina ostvarili smo suradnje sa mnogo sjajnih imena koje slušamo ili sa kojima smo htjeli nastupati. Na prvom mjestu Vlatko Stefanovski, Grammyiem nagrađen bugarski kavalist Theodosii Spassov, naš najveći živući kantautor Gibonni te orkestar Zagrebačke Filharmonije. Sigurni smo da će u budućnosti biti još novih zanimljivih suradnji.

 

 


Komentari