GRADSKI VRTOVI U PREČKOM: ‘Priroda nigdje ne žuri, a sve stigne obaviti; učimo od nje’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Premda zelene oaze na jugozapadnom rubu Zagreba nisu uvrštene među 13 ‘službenih’ lokacija Gradskih vrtova (projekt je službeno pokrenut 2013. godine zbog uređenje obradivog gradskog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba), vrijedne ih ruke Prečkanaca uređuju i obrađuju već 30 godina.

Vesna N. već 16 godina ima svoj mali vrt, ali, kako je kazala za Promise.hr, i ‘rekreativni centar’ te svoj zeleni mir. Vrt je počela obrađivati godinu dana nakon što je otišla u invalidsku mirovinu. Vesna je bila, kako kaže, pravo ‘gradsko dijete’ odraslo na Trnju. Kada je sa suprugom 1980. godine doselila u Prečko, nije baš bila zadovoljna odabirom lokacije. Svugdje uokolo – u tada prigradskom naselju koje nije imalo tramvaja ni drugih ‘gradskih sadržaja’ – bila je ‘kuruza’.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

“I danas uz rub naselja raste kukuruz, ali mir i zelenilo sada mi više odgovaraju nego urbani sadržaji. Na slobodnoj gradskoj parceli počela sam ‘od nule’. Ništa nisam znala o biljkama, prema kojima se i sada odnosima na posve prirodan način. Gledam ih, pazim i uzgajam, ali bez uporabe bilo kakvih kemijskih sredstava. Koristim samo ono što možemo dobiti od prirode. U vrtu je i hidrant za vodu, jer je klima sve toplija i bez zalijevanja, pored užarenog asfalta, nema povrća ili voća”, kaže gospođa Vesna, kojoj su godine, nažalost, donijele i teže bolesti, no koja snagu prikuplja i obnavlja u lijepo uređenoj parceli zaštićenoj hladom velikog oraha.

Vesnu posebno veseli što su u vrtove u Prečkom, malo dalje od njezinog, napokon došli i mladi ljudi, koji tek pripremaju slobodnu parcelu za svoju prvu sadnju. Uokolo je valjda 30-ak uređenih parcela. Ima tu i domaćih životinja, čuje se pijetao, a vidjeli smo i gusku. Tu su i poljoprivredni strojevi, plug i tanjurača, prikolica s balama sijena…

Rajka Novotny svoj komadić raja ima smješten u Starom Prečkom, naselju koje je prije 40-ak godina bilo puno obiteljskih kuća, a koje do danas nije posve pokleknulo pred urbanizacijom.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Na naš što za nju znači urbano vrtlarstvo, Novotny ističe da osim koristi što nešto uzgoji vlastitim rukama, to je aktivniji način života. Rajka još nije u mirovini, ali kaže da jedva čeka dan kada više neće morati na posao i kada će se u potpunosti moći posvetiti uzgoju vlastitog voća i povrća.

U njezinom vrtu rastu peršin, mrkva, rajčica, mahune… Tu je i grah te višnje, čija je sezona nedavno prošla, no koje su ove godine jako dobro rodile.

”Odlazak u vrt mi je svojevrsna zamjena za izlete u prirodu, Ne možete se svaki dan penjati na Sljeme, ili na Japetić, ali možete doći u svoj vrt. Tu se i družimo, razmijenimo savjete i sjemenje…  U vrtu uvijek imate zajedničke teme”, kaže Rajka.

Dodala je da joj se od početka svidio projekt gradskih vrtova, koji je i pokrenut zbog uređenje obradivog gradskog zemljišta. Ona drži da je šteta da zemlja stoji zarasla u korov.

(VIDEO) Krenulo čišćenje Jaruna, veslači konačno neće morati ‘lopatati’ jezerom lopoče, već veslati!


Komentari