Glazbena diva večeras u MSU otkriva nepoznate detalje iz prošlosti i tajnu vezu sa Zagreb filmom

U Muzeju suvremene umjetnosti u prostoru izložbe „Od imaginacije do animacije: šest desetljeća zagreb filma“ danas u 19 sati će se održati večer s prvom damom zabavne glazbe, Gabi Novak.

Povod razgovoru je javnosti malo poznati podatak da je ova diva domaće glazbene scene na različite načine i sama sudjelovala u svjetskim postignućima Zagreb filma, čiji produkcijski uspjesi, koji uključuju i nagradu Oscar filmu „Surogat“ Dušana Vukotića, u Hrvatskoj do danas nisu nadmašeni.

Tijekom susreta s Gabi Novak, u sklopu izložbe prikazivat će se animirani filmovi „Susret u snu“ (1957.) i „Inspektor se vratio“ (1959.) za koje je ova zvijezda „dala glas“, te slušati gramofonske snimke davnih, raritetnih glazbenih brojeva u njezinoj interpretaciji. Malo je poznato da je Gabi Novak i prije početka svoje glazbene karijere surađivala sa Zagreb filmom kao mlada grafičarka, koja je netom završila Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, radila je koloriranje celova i crtanje faza pokreta na više projekata ove tvrtke u trenucima u kojima se pripremala njezina svjetska ekspanzija, da bi se kasnije okušala i kao scenografkinja.

Gabi Novak rođena je u Berlinu, a živi u Zagrebu. Osim višedesetljetne izuzetno plodne suradnje sa suprugom Arsenom Dedićem, nastupila je i u duetu s Louisom Armstrongom, jednim od najvećih svjetskih jazz trubača i pjevača. Dobitnica je dvije nagrade Porin – 2003. godine za najbolju žensku vokalnu izvedbu za album „Pjesma je moj život“ i 2006. godine za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi.

Razgovor s Gabi Novak vodit će koautorica izložbe i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić.

Autori izložbe koja će biti otvorena do kraja listopada su Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić.

Zbog propisanih epidemioloških mjera broj posjetitelja koji mogu sudjelovati na razgovoru je ograničen na 40. Stoga rezervirajte svoje mjesto na e-mail [email protected] , uz sljedeće podatke: ime i prezime, vaš kontakt broj i e-mail.

Zavirite u interaktivni park MiniPolis, ‘mali grad’ gdje djeca imaju priliku upoznati svijet odraslih!


Komentari