GASIMO SVJETLA ZA NOĆNE PTICE Večernja tura Maksimirom u potrazi za letećim stanovnicima šume

Ptica u Maksimiru (foto: Siniša Strčić)

Javna ustanova – Maksimir  poziva  na obilježavanje Međunarodnog dana ptica selica – Gasimo svjetla za noćne ptice koje će se održati 14. svibnja 2022. u 20:15 sati u parku Maksimir.

“Svjetlosno onečišćenje postaje globalni problem i gašenjem javne rasvjete na Glavnoj Aleji u parku Maksimir odlučili smo se na ovaj način uključiti u kampanju za smanjenje svjetlosnog onečišćenja”, najavili su iz Maksimira.

Park Maksimir (foto: Siniša Strčić)

Nakon dogovorenog gašenja rasvjete točno u 20:30 sati na Aleji, događanje će za posjetitelje obilježiti besplatnim Night wildlife turama sa stručnim vođenjem kroz park Maksimir u potrazi za noćnim stanovnicima šume, a mjesto sastajanja je glavni ulaz u park Maksimir.

“Svjetlosno onečišćenje okoliša danas je globalni problem kojemu se pripisuju mnogi neželjeni učinci. Brojni su primjeri pokazatelji negativnog i štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja na biljni i životinjski svijet: velik broj insekata i šišmiša stradava, ptice se ne gnijezde u osvijetljenim područjima, selice gube orijentaciju, a kod biljaka se događa prerana vegetacija. Posljedice svjetlosnog onečišćenja mogu dovesti do potpunog nestanka pojedinih životinjskih i biljnih vrsta”, priopćeno je iz Javne ustanove Maksimir.

Komentari