(FOTO) Zavirite s nama u novu lokaciju održavanja Zagreb Design Weeka

Kako je do održavanja petog po redu Zagreb Design Weeka ostalo još tri dana, organizatori su napravili mali press tour i predstavnike medija upoznali s novom lokacijom i pobliže s programom i ovogodišnjim konceptom. Za tour po prostoru zaduženi su bili organizatori ZDW Tina Marković i Daniel Tomičić dok se okupljenima obratila i ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić.

Organizatori su odlučili promijeniti lokaciju bliže centru grada u puno veći prostor, a upravo je to ključan novitet ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka. Hala V Tehničkog muzeja prostire se na 3.000 m2 interijera i zajedno s 1.000 m2 eksterijera tvori jedinstvenu pozornicu za predstavljanje najboljeg hrvatskog dizajna širokoj javnosti. Osim promjene lokacije, organizatori su odlučili koristiti verziju imena na engleskom jeziku kako bi promovirali hrvatski dizajn u svijetu i globalno doprijeti do više posjetitelja.

“Ovogodišnja tema festivala ‘Suvremeno/Svevremeno’ propituje trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao”, rekao je organizator Daniel Tomičić.

Daniel Tomić, Tina Marković i Markita Franulić

 

Ravnateljica Tehničkog muzeja, Markita Franulić, ističe kako se nada da će se potencijal prostorija Tehničkog muzeja ostvariti i u budućnosti kroz različite programe te da će konačnim uređenjem biti ostvarena trajna funkcionalnost muzejskih prostora za izlaganje i rješavanje nekih prostornih pitanja koja se ne mogu riješiti u postojećim zgradama, a koje su zaštićeno kulturno dobro.

Tematska izložba prikazuje hrvatske klasike i ne klasike dizajna, predmete koji su postali svevremeni i neke koji su ostali suvremeni. Ove godine posjetitelje očekuje više od 300 izlagača diljem svijeta, a neki od njih osvajali su i brojne svjetske nagrade.

Prostrana hala proteže se na dva kata, a bit će izloženo sve – od mode, nakita i namještaja do sitnica koje proizvode dizajneri. Na gornjem katu bit će niz izložbi, od stoljetne tradicije češkog dizajna do izložbe nagrađivanih dizajnerskih rješenja, ali i izložbe inovativnih materijala, tehnologija i metoda kao što su primjerice eksperimentalni ‘zeleni’ materijali. Prostorije Tehničkog muzeja potpuno se preuređuju u suradnji s raznim partnerima, a u novo preuređenom dvorištu koji će posjetiteljima omogućiti druženje uz glazbu i dizajn. Važno je naglasiti da u slučaju kiše prostor namijenjen opuštanju i druženju seli se u unutrašnji dio Hale.

Festivalska ulaznica za sve dane festivala iznosi samo 100kn dok je dnevna ulaznica 20kn, tako da isprike za nedolazak nemate.

Vidimo se na Zagreb Design Weeku!

Komentari

Komentari