(FOTO) Zavirite s nama u novu lokaciju održavanja Zagreb Design Weeka

Kako je do održavanja petog po redu Zagreb Design Weeka ostalo još tri dana, organizatori su napravili mali press tour i predstavnike medija upoznali s novom lokacijom i pobliže s programom i ovogodišnjim konceptom. Za tour po prostoru zaduženi su bili organizatori ZDW Tina Marković i Daniel Tomičić dok se okupljenima obratila i ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić.

Organizatori su odlučili promijeniti lokaciju bliže centru grada u puno veći prostor, a upravo je to ključan novitet ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka. Hala V Tehničkog muzeja prostire se na 3.000 m2 interijera i zajedno s 1.000 m2 eksterijera tvori jedinstvenu pozornicu za predstavljanje najboljeg hrvatskog dizajna širokoj javnosti. Osim promjene lokacije, organizatori su odlučili koristiti verziju imena na engleskom jeziku kako bi promovirali hrvatski dizajn u svijetu i globalno doprijeti do više posjetitelja.

“Ovogodišnja tema festivala ‘Suvremeno/Svevremeno’ propituje trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao”, rekao je organizator Daniel Tomičić.

Daniel Tomić, Tina Marković i Markita Franulić

 

Ravnateljica Tehničkog muzeja, Markita Franulić, ističe kako se nada da će se potencijal prostorija Tehničkog muzeja ostvariti i u budućnosti kroz različite programe te da će konačnim uređenjem biti ostvarena trajna funkcionalnost muzejskih prostora za izlaganje i rješavanje nekih prostornih pitanja koja se ne mogu riješiti u postojećim zgradama, a koje su zaštićeno kulturno dobro.

Tematska izložba prikazuje hrvatske klasike i ne klasike dizajna, predmete koji su postali svevremeni i neke koji su ostali suvremeni. Ove godine posjetitelje očekuje više od 300 izlagača diljem svijeta, a neki od njih osvajali su i brojne svjetske nagrade.

Prostrana hala proteže se na dva kata, a bit će izloženo sve – od mode, nakita i namještaja do sitnica koje proizvode dizajneri. Na gornjem katu bit će niz izložbi, od stoljetne tradicije češkog dizajna do izložbe nagrađivanih dizajnerskih rješenja, ali i izložbe inovativnih materijala, tehnologija i metoda kao što su primjerice eksperimentalni ‘zeleni’ materijali. Prostorije Tehničkog muzeja potpuno se preuređuju u suradnji s raznim partnerima, a u novo preuređenom dvorištu koji će posjetiteljima omogućiti druženje uz glazbu i dizajn. Važno je naglasiti da u slučaju kiše prostor namijenjen opuštanju i druženju seli se u unutrašnji dio Hale.

Festivalska ulaznica za sve dane festivala iznosi samo 100kn dok je dnevna ulaznica 20kn, tako da isprike za nedolazak nemate.

Vidimo se na Zagreb Design Weeku!


Komentari