(FOTO) Zagrepčani su sinoć uživali u šetnji muzejima: Evo kako je ‘disala’ metropola muzeja

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Jučer se u muzejima diljem Hrvatske održala petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Vrlo je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine ispred kojeg se jučer dugo čekalo u redu na ulazak u isti.

Noć muzeja je tako po petnaesti put na ulice izvukla veliki broj Zagrepčana, ami vam donosimo atmosferu iz nekolicine najzanimljivijih jer je obilazak sviju u jednoj noći nemoguća misija.

Arheološki muzej

Za posjetitelje je bio organiziran podijeljeni ulaz i izlaz tako da je gužva i samo kretanje muzejom bilo podnošljivo. Razgledavanje kreće od trećeg kata i kamenog doba te se spušta spušta kronološki povijesnim tijekom preko Antike pa sve do Avara i Slavena. Neke od skulptura su izložene izvan stakla no diranje istih je strogo zabranjeno.

HT muzej – Muzej Hrvatske pošte

HT muzej čiji je zadatak da “sakuplja, čuva, izlaže i publicira građu i predmete koji dokumantirano prikazuju razvoj poštanskog prometa i telekomunikacija na području Hrvatske”, inače nudi besplatan ulaz te je u njemu i broj posjetitelja bio osjetno manje. Muzej je pun starih telefona, telegrama, mobitela te ostalih sredstava kojima su se ljudi služili za komunikaciju kroz povijest. Također, tu su i poštanske markice kao nezaoblazan dio poštanskom muzeja.

Muzej Mimara

Muzej Mimara je za Noć muzeja pripremio tematsku izložbu Umjetnost dodira što je privuklo brojne posjetitelje. Treba istaknuti kako je izložba bila namijenjena osobama s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećenog vida te djecu s poteškoćama u razvoju.

Tehnički muzej Nikola Tesla

Posjetitelji su mogli  razgledati stalni postav Muzeja u prizemlju i Planetarij što je privuklo brojne građane te je ovaj muzej svakako bio jedan od najposjećenijih. Za razgled je bila dostupna i izložba Davor Grünwald “Industrijski dizajn u kontekstu tehnologije”, koja je postavljena u izložbenoj dvorani Muzeja.

Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović

Svečano otvoren 7. lipnja 2006. godine muzej je bio ideja Draženovih roditelja. U ovogodišnjoj Noći muzeja okupio je brojne ljubitelje umjetnosti, ali i košarke. Postav muzeja se sastoji od brojnih Draženovih medalja, dresova, ali i uspomena koje su u njemu ostavili njegovi prijatelji poznanici iz svijeta košarke.


Komentari