FOTO/VIDEO Šokačka rapsodija u Lisinskom: Nakon sedam godina, zvuk stotine tambura oduševio publiku! Pogledajte djelić atmosfere

Foto: Instagram

Najveći tamburaški orkestar na svijetu okupljen na glazbenom spektaklu Šokačka rapsodija sinoć je oduševio rasprodani Lisinski. Točno 124 vrhunska tamburaša tijekom više od dva sata izvodilo je „glazbu za Šokce“ – tradicionalna šokačka kola i najveće tamburaške hitove, kola iz Bosne i Bačke, kao i tamburaške obrade svjetskih hitova – od legendarnih Beatlesa do can-cana i čardaša.

Posebni vokalni gost bila je ovogodišnja predstavnica Hrvatske na Eurosongu, mlada Osječanka Mia Dimšić, koja je i sama kao djevojčica svirala na Šokačkoj rapsodiji. Najprije je uz koncertni orkestar izvela obradu svoje pjesme „Bezimeni“, za koju je dobila Porin za pjesmu godine 2018., a potom su joj se pridružili Ante Gelo i Marko Tolja, s kojima je izvela starogradsku pjesmu „Na te mislim kada zora sviće“.

Posebni dio koncerta bio je posvećen najljepšim pjesmama „čuvenog lole“ Krunoslava Kiće Slabinca: „Zbog jedne divne crne žene“, „Tri slatke riječi“, „Dan koji se pamti“ i „Plavuša“ koje su izvodili požeška pjevačica Bruna Oberan i Alen Đuras. Kićin rock medley – „Anuška“, „Rock Around the Clock“ i „Na kraj sela čađava mehana“ pripao je legendarnom rockeru iz Županje, frontmenu grupe Opća Opasnost Peri Galiću, a izvedeni su i najveći Kićini tamburaški hitovi.

Osim tamburaške, pop i rock glazbe, Šokačka rapsodija pokazala je svu raskoš tambure kao instrumenta pa su se na programu našle i koncertne skladbe poput domaće „Panonske rapsodije“ i obrade „Plesa sa sabljama“. Gost ovogodišnjeg izdanja Šokačke rapsodije bio je i maestro Alan Bjelinski, koji je po prvi put ravnao ovim sastavom. Osim Bjelinskog, ovogodišnji dirigenti bili su Damir Butković i Marko Sesar.

„Glazbeno putovanje od Slavonije do Meksika“ svoj vrhunac doživjelo je na kraju, kad su vrhunski hrvatski tamburaši, predvođeni Krunoslavom Dražićem, izveli nezaobilazni slavonski bećarac i publici pružili doživljaj za pamćenje, a ona ih je nagradila gromoglasnim višeminutnim pljeskom.

Djelić atmosfere objavio je Ante Gelo:

Zajedničku fotografiju uoči koncerta ponosno su objavili i Mia Dimšić te Marko Tolja. Pobjednica Dore zablistala je u crvenom, a Tolja se odlučio za klasično crno odijelo uz crveni cvjetić kao dodatak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Tolja (@marko.tolja)

Kako je to izgledalo, pokazali su i tamburaši:

Ovogodišnje slavlje bogate kulturne tradicije Slavonije, Baranje i Srijema proširilo se i van granica dvorane Lisinski. Tijekom dana, u utorak 19. travnja, deset je KUD-ova s istoka Hrvatske šokačkim melodijama ispunilo najpopularnije zagrebačke lokacije: Trg bana Josipa Jelačića, Trg Petra Preradovića (popularni Cvjetni) i Trg kralja Tomislava te privuklo mnoštvo turista, ali i lokalaca. Osim prolaznika, KUD-ovi su svojom pjesmom dočekali i publiku u Lisinskom, a potom svojom pjesmom oduševili sve prisutne i na samom kraju ovog nezaboravnog glazbenog slavlja.

Koliko je šokačka tradicija omiljena svjedoči i glazbena platforma YouTube. Pjesma „Uzalud vam trud svirači“ koju je na koncertu 2012. izveo Željko Ergotić pregledana je 1,4 milijuna puta na toj platformi, a pjesma „U san mi dođu tambure“ u izvedbi Krunoslava Dražića i Željka Jelića ima 3,5 milijuna pregleda. U sklopu koncerta, ovim su izvođačima dodijeljena posebna priznanja za širenje kulturno-umjetničke baštine šokačkog kraja.

Komentari