(FOTO/VIDEO) ’Ne lovite slapove’ u ovom slučaju ne vrijedi: Posjetili smo kupališta zanimljivih imena na Mrežnici, evo što je iznenadilo nas, a što lokalce

Foto: Zagreb.info

Zadnje trzaje posljednjeg toplinskog vala, brojni Zagrepčani, ali i lokalci, a sudeći po registarskim pločicama, i zalutali Splićani te Riječani, u subotu su proveli na rijeci Mrežnici, na dva turistička bisera zanimljivih imena  – Otok ljubavi te Vesela livada.

Obje atrakcije nalaze se na desetak minuta od Duge Rese, u mjestu Belavići u kojem po posljednjem popisu stanovnika prebiva tek 305 stanovnika, a za koje, po nizu kuća koje gotovo sve imaju izlaz na Mrežnicu, nikada ne biste rekli da se nalazite u središnjoj Hrvatskoj.

U jednom takvom nizu našla su se i gore navedena kupališta bajkovitih imena. S tek nekoliko ugostiteljskih objekata, ali s čak nekoliko pogodnih mjesta za roštilj, ovog vikenda bila su epicentar događanja.

Foto: Zagreb.info

Slijevali su se gosti automobilima iz obližnjih ili ne tako bliskih mjesta, vlakom iz Zagreba ili pak biciklom u potrazi za osvježenjem. Iznenađujuće ugodna temperatura rijeke nije ih iznevjerila, a lokalce je iznenadila svojom bistrinom. “Nekada baš zna biti mutna i puna pjene na samoj površini vode, posebice kada su kupališta puna. Čudi me da je ovako bistra”, rekli su nam.

Foto: Zagreb.info

No, istini za volju, njena bistrina, kao i kod svake druge rijeke, ovisi o onom što se nalazi na njenom dnu. Na nekim mjestima tu je naravno i riječno bilje koje je jednostavno zaobići ako vam i nije najdraži suputnik dok se kupate, no djeca, koja čine veći dio posjetitelja, i u njoj su pronašla zabavu. Uočili smo naime dječake koji se u plitkom i mirnom dijelu rijeke, upravo “mačuju” koristeći riječnu travu.

Osim toga, za dječju zabavu tu je i tobogan smješten na samom Otoku ljubavi, a s obje strane okružuju ga pritoci razgranate Mrežnice.

Inače, sama Mrežnica na ovom dijelu svoga toka, u suradnji s prirodom, kreirala je svojevrsne labirinte, prepreke za one avanturiste koji vikend ne žele provesti u ležanju na obali, a i dalje se žele osvježiti.

“Nekom bi moglo biti nezgodno što je sve divlje, ali za avanturiste ovo je idealna prilika za bos prohodati po livadama oko Mrežnice, gubiti se u granama iste rijeke i tražiti slapove”, govori nam jedna posjetiteljica pa dodaje: “Ima ona pjesma Don’t go chasing waterfalls (Ne lovite slapove), kad odeš tamo to je definitivno ono što svakako moraš raditi”.

Sve te prepreke, bez obzira na to prelazili ih plivajući, hodajući kroz skliske, ali plitke pritoke ili pak obišli čitavu Mrežnicu, vode do čak nekoliko skrivenih slapova. Njihov šum odzvanja Otokom ljubavi i nije ih moguće tek tako ignorirati pa se dobar dio posjetitelja u nekom trenutku našao upravo tamo.

Jaka struja odbijala je one koji se žele što je bliže moguće privući podnožju slapova, ali onima na samom vrhu stvarala je “kupelji” kojima se voda slijevala na samo njoj poznat način. Brojni su stoga iskoristili priliku i sjeli kraj jedne takve, dopustivši snazi vode da udara u njihova stopala.

Sličnih slapova nekolicina je na ovom području pa je vrlo vjerojatno da ćete uvijek pronaći mjesto za sebe.

Ipak, ako ste za nešto osamljeniji boravak u prirodi, Mrežnica je na svojim mirnijim dijelovima idealna za vožnju kajakom ili čamcem, no pripazite da pritom ne prestrašite ribe koje brojni ribari očekuju na upravo takvim mjestima.

S druge strane, na takva mjesta nerijetko dolaze i vlasnici pasa jer na samom Otoku je njihov boravak zabranjen, no na Veseloj livadi, oni vode glavnu riječ.

Glavnu riječ vode i labudovi koji lagano krstare Mrežnicom s mladima, a kada se približe kupalištu, nerijetko su jedini koji ostaju u vodi. Izrazito zaštitnički nastrojeni ponekad mogu biti i opasni pa većina građana ipak ostavi mjesta za životinje koje nakon kraćeg istraživanja naposljetku svoju avanturu nastave negdje drugdje.

A u životnu avanturu ovog su vikenda uplovili i jedni mladenci koji su, prvi takvi, svoju svadbenu svečanost odlučili održati na Veseloj livadi koja je za te prilike bila prikladno dekorirana, a gosti su, u badićima i potpuno opušteni te prirodom okruženi, vjerujemo, tek započeli trend.

Naposljetku, cijene pića i hrane korektne su, možda u nekim slučajevima čak i jeftinije nego u Zagrebu jer veliku kavu s mlijekom platit ćete tek 10 kuna, a burger ćete dobiti po cijeni od 30 kuna. U ponudi su dakako i čevapčići, pljeskavice, ražnjići, kotleti, ali i salate te krumpirići.

Osim toga, ovo je odlična prilika i za otkrivanje novih okusa pa je na Veseloj livadi moguće isprobati i Mrežničko pivo koje puni Prva dugoreška craft pivovara.

Maleni nedostatak ovom iskustvu manjak je mjesta za preodijevanje, a i na zahod ćete morati u pokretni sanitarni kontejner, Toi Toi. S druge strane, parking je tijekom tjedna besplatan, no vikendom se naplaćuje, ali samo na Veseloj livadi. Kod Otoka ljubavi, tek desetak metara dalje, besplatan je.

Foto: Zagreb.info

U konačnici, o parkingu ne morate ni misliti ako putujete vlakom. Vožnja od Zagreba do Belavića traje nešto više od sat vremena, a tijekom radnog tjedna vozi u devet, a vikendom u čak sedam termina.

Foto: Zagreb.info


Komentari