(FOTO) U Čulinečkoj BBB prefarbali Malog princa motivom s Blagom Zadrom, a u Zaprešiću ponosni na druge grafite: ‘Zaprešić grad desnice’

Instagram@stellica_medica

“Čestitke dečkima za odličan crtež jedinoga pravoga Hrvatskoga grba na samome ulazu u najljepši grad. Konačno nešto koje pokazuje da je Zaprešić grad desnice, a vi što mrzite sve Hrvatskoj shvatite da možete samo plakati”, izvorna je poruka u zaprečićkoj Facebook grupi uz ovu fotografiju:

Prethodno je u istoj grupi nastala još jedna fotografija uz opis: “Evo i sa starim hrvatskim pozdravom, svaka čast!”.

Na ove fotografije bile su prilično podijeljenje reakcije, a jedna Zaprešićanka je napisala:

“Tužna sam kada gledam što je mladosti važno…umjesto pogleda i koraka u budućnost , neprekidno osvrtanje iza leđa….da tragedija bude veća , nisam sigurna da su to uvjerenja i ljubav , nego samo nedostatak vizije za bolje sutra…lakše je lamantirati o nečem što se je dogodilo nego pronalaziti rješenja za bolji život i budućnost mladih naraštaja i sretniju starost vlastitih roditelja..

“Bolje da je cvijeće posadio a ne to”, bio je još jedan od brojnih komentara, no mnogi se ne slažu s negativnim komentarima. Dapače, drugima su ovi grafiti odlični i na ponos!

I dok Zaprešić postavlja ovakve grafite, u Zagrebu je u Čulinečkoj ulici dozvolom Mjesnog odbora Čulinec prefarban omiljeni zagrebački grafit Malog princa.

Podsjetimo, stanovnici Dubrave i svi koji često prolaze tim dijelom grada dobro znaju za mural Malog Princa koji je donedavno krasio podvožnjak u Čulinečkoj ulici.

Naime, ‘krivci’ za uklanjanje murala su pripadnici Bad Blue Boys-a iz Kluba navijača Dinama, koji su u podvožnjaku planirali napraviti nove grafite, iako im je Mjesni odbor Čulinec to dozvolio uz uvjet da ostave postojeće grafite, konkretno, mural Malog princa.

Predsjednica Vijeća mjesnog odbora Čulinec Branka Budimir, je izjavila da navijači “nisu bili fer” te da su mural prefarbali na svoju ruku. Također je najavila da će istu mural vratiti prvom prilikom.

Ona je uklanjanje murala prijavila i policiji, a javila se i umjetnicima s kojima je već dogovorila vraćanje Malog princa, no ovoga puta na istočnu stranu podvožnjaka.

“Svakako ćemo ga vratiti. Mali princ je dio Čulinca i dio Dubrave”, obećala je tada Budimir.

Ipak, inicijativa BBB svidjela se velikom broju građana, nakon što su vidjeli što je ‘zamijenilo’ Malog princa. Iako su prvotno mediji pisali kako su umjesto Malog princa osvanuli  ‘tenkovi i vojnici’, zbog čega je krenula velika pobuna građana, priča je ipak malo drugačija.

Naime, BBB su južni dio pothodnika u Čulinečkoj posvetili uspomeni na žrtvu Vukovara i uz motiv tenka odabrali i legendarnu fotografiju zapovjednika obrane grada Blage Zadre koju je kod silosa Brsadin snimio tada mladi fotoreporter Mišo Lišanin. Fotografija je snimljena 8. rujna 1991. godine, i prikazuje legendarnog heroja kako pretrčava prugu pod neprijateljskom vatrom. Na putu do silosa prvi je prugu presao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku je bio zadnji, počinje priču Mišo i nastavlja: U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i ‘opalio fotografiju’ svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i motorolom u sprintu stigao do nas. Fotografija je nakon objava u vrijeme kad je snimljena, ponovno izvučena na svjetlo dana 2019. godine kada je izazvala veliku pozornost javnosti.

Na fotografiji Mišo Lišanin uz mural u Čulinečkoj ulici:

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

I dok našim gradovima niču razni grafiti, zbog kojih su nastale velike polemike na društvenim mrežama, poput prethodno prikazanih, ostaje za vidjeti hoće li građani ipak biti zadovoljni novim muralom, pogotovo sad kad znaju da nije riječ o ‘nekakvim tenkovima i vojnicima’, već legendarnoj fotografiji zapovjednika obrane grada Blage Zadre, a i Mali princ bi se trebao ‘vratiti’ na istočnu stranu podvožnjaka kako je najavljeno.

PRETUŽNO: BBB-i uništili legendarni mural Malog princa u Dubravi


Komentari