(FOTO) REMEK DJELO U CIBONI: Bruce Dickinson oduševio publiku, na ovaj spektakl nitko nije ostao ravnodušan

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Legendarni roker Bruce Dickinson s članovima Zagrebačke filharmonije i All stars banda održao je u petak spektakularan koncert u zagrebačkoj Ciboni. Pred punom dvoranom izveli su glazbeno remek djelo “Concerto for Group and Orchestra”, jednog od najutjecajnijih klavijaturista svih vremena Jona Lorda. Svirali su i najveće hitove grupe Deep Purple.

Publika je s oduševljenjem slušala veličanstveni koncert i izvedbu ovog jedinstvenog klasičnog djela koje je krajem 60-ih godina među prvima uspješno spojilo klasiku i rock, Ujedno je to bila i počast jednom od najvećih glazbenih inovatora prošlog stoljeća, sedam godina nakon njegove smrti, na 50. godišnjicu premijerne londonske izvedbe.

Uz Brucea Dickinsona i 74 člana Zagrebačke filharmonije nastupila su još četiri glazbenika. Na klavijaturama je bio John O’Hara, a na basu Tanya O’Callaghan iz Whitesnakea, dok je na gitari bio Kaitner Z Doka (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey). Na bubnjevima je svirao Bernhard Welz.

Inače, ”Concerto for Group and Orchestra” je live album Deep Purplea i londonskog Kraljevskog filharmonijskog orkestra kojim je dirigirao Malcolm Arnold. Album je snimljen tijekom premijerne izvedbe u londonskom Royal Albert Hallu 1969. John Lord je kompozitor jednog od prvih glazbenih djela koja su kombinirala rock i klasičnu glazbu, ujedno i osnivač i klavijaturist Deep Purplea. Tekstove potpisuje Ian Gillan, pjevač najpopularnije postave čuvenog hard rock sastava.

Nakon Zagreba Bruce će filharmonijom nastupiti u Ljubljani, a europsku turneju završit će u Češkoj.


Komentari