(FOTO) Maškare nisu samo u Samoboru: Još jedan grad zahvatilo je fašničko ludilo

Jučer je u Ivanić Gradu održan 19. međužupanijski fašnik umirovljenika i građana u organizaciji Udruge umirovljenika i građana „Treća dob“ Ivanić-Grad uz pokroviteljstvo grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada.

Preko 300 zamaskiranih sudionika iz raznih dijelova Hrvatske prodefiliralo je gradom u povorci gdje su u samom centru održali prigodni program.

„Ovakav jedan fašnik izvrsno nadopunjuje našu turističku ponudu. Očekujemo da uz manifestacije kao što su Bučijada, Škrletovo i Festival igračaka i naš Žabarski festival koji planiramo razviti u najveći kontinentalni karneval u Hrvatskoj i ovaj karneval umirovljenika podigne ponudu ovoga kraja“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Ivanić-Grada Ankica Bešter.

Zamjenik gradonačelnika Željko Posilović je nakon uvjeravanja da će dobro voditi grad i brinuti o građanima, predao ključeve Grada u ruke Princa i Princeze Fašnika. Oni su obećali da će odmah prionuti poslu ne dobrobit svih. Tako će slijedećih karnevalskih dana Ivanić-Gradom vladati maske, ples, pjesma uz špelancije i zabavu.

Poklade, karneval, fašnik i mesopust – su regionalni nazivi za svečano razdoblje prije korizme kada se priređuju povorke kostimiranih i maskiranih osoba uz pjesmu i ples. Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala”.

Smatra se da se običaj razvio iz rimskih bakanalija i da je utemeljen na magijskom vjerovanju u izgorijevanje zlih sila i protjerivanje zima. Kroz manifestaciju se provlači i socijalna tematika kroz lakrdijaše koji često očituju društvenu kritiku.

U Hrvatskoj, osim najpoznatijih Samoborskog fašnika i Riječkog karnevala, postoje brojni gradski i regionalni u kojima pronose zabavu za sve uzraste.


Komentari