(FOTO) Kontroverzni performans ‘Pronađi Srpkinju’ ispred HNK morali osigurati policajci

Damjan Tadic / CROPIX

Samostalni hrvatski umjetnik Siniša Labrović ispred zagrebačkog HNK postavio je instalaciju pod nazivom “Čisto”. Riječ je o kvizu koji, kaže autor, propituje jednu od najpoznatijih srpskih vještina – sposobnost mimikrije.

“Stavite li Srpkinju uz Hrvaticu, ili čak Hrvata, teško ćete pronaći distinktivna obilježja koja dijele njenu srpskost od tuđeg hrvatstva. Neiskusno ili nezainteresirano oko reklo bi ‘sve je to meni isto’. Zato smo provjerili imaju li Hrvati i Hrvatice još uvijek instinkt i znanje da uoče te sitne, ali presudne razlike. Kviz je, naravno, nagradni”, objasnio je Labrović.

Posjetitelji su, jedan po jedan, ulazili u improviziranu prostoriju ispred HNK i zatim pogađali koja je od dvije djevojke, koje su ondje sjedile, Srpkinja. Jedna od njih dvije nosila je naime skriveni natpis na kojem je pisalo “Srpkinja”, dok je druga držala natpis “Hrvatica”, piše Novi list.

Onaj koji bi pogodio dobio bi i novčanu nagradu u iznosu od 20 kuna. Dok se većina prisutnih okušala u pogađanju, bilo je i onih koji su to odbili.

Komentari

loading...