(FOTO) IZLOŽBA KOJU SMO ČEKALI: U Zagreb stiže popularna majstorica dalmatinskog humora!

Foto: Tisja Kljaković Braić

U Zagreb ovih dana, u sklopu manifestacije Jesen u Klovićevim dvorima, stiže presjek radova popularne splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić, koja je duhovitim crtežima stekla kultni status u virtualnom svijetu – njezine se objave svakodnevno masovno dijele na društvenim mrežama, a ova najnovija, nazvana “Ti mene kočiš”, dokaz je, među ostalima, da će i zagrebačka izložba, čije je otvorenje zakazano za 16. rujna, biti pun pogodak.

“S obzirom na to da je na likovnoj sceni prisutna već dvadeset godina, skupilo se mnogo razloga da se autorica predstavi kroz presjek svog djelovanja, izborom najboljih i najkarakterističnijih djela. Na izložbi u Galeriji Klovićevi dvori bit će predstavljeni njezini radove iz prve faze art brut slikarstva, njezino lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteži”, poručuju organizatori.

“Dvadesetak godina slikarskog djelovanja na hrvatskoj likovnoj sceni za svaku slikaricu ili slikara, pa tako i za Tisju Kljaković Braić, pretpostavlja postojanje stanovitih faza u stvaralaštvu. U početku bila je bliskija informelu, odnosno art brutu, slikarstvu snažne ekspresije koje, u njenom slikarstvu, karakteriziraju velike crne reljefne površine. No, od 2009. godine njezine su slike postale svjetlije i vedrije, a velike crne površine zamijenile su bjeline. Bliskost primitivističkim formama od njezinih početaka ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na njezinim crtežima kao i u slikarstvu”, napisao je u uvodu izložbe kustos dr. sc. Frano Dulibić.

“Tisja je svoju otvorenost, nesputanost, iskrenost i duhovitost odlučila izražavati upravo kroz takav način, kroz jednostavne linije i oblike, kao i suženu paletu boja, pretežno akromatski kontrast crnih i bijelih površina. Grubom reljefnošću drvenih letvica koje lijepi na svoje slike i premazuje bojom ili katranom kao i dodavanjem najrazličitijih predmeta ili njihovih dijelova, stvara kontraste s fragilnošću i nježnošću likova, te kreira poetične ugođaje koji su bliski i razumljivi iznimno širokoj publici. Tako je sazdan prepoznatljiv i poetičan svijet Tisje Kljaković Braić”, zaključio je.

I njezina nova knjiga “ONI 2” sadrži pregršt ovakvih i sličnih situacija popularnog crtanog dalmatinskog para. Predgovor za knjigu napisao je Vojko V. Tisji je to treća knjiga – osim prvijenca “ONI”, tu je i hit-roman “U malu je uša đava”, koji je dugo bio jedno od najprodavanijih domaćih izdanja.


Komentari