(FOTO) Fakultet brodogradnje i strojarstva proslavio jubilarni 100. rođendan

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu proteklog je tjedna bio središte raznih zanimljivih zbivanja kojima je obilježena 100. obljetnica djelovanja jednog od najprestižnijih i najboljih tehničkih fakulteta u Hrvatskoj.

Program obilježavanja 100. obljetnice FSB-a je otvoren „Balom strojara“ u svečanom ozračju hotela Esplanade Zagreb kojem su nazočili zaposlenici i alumniji Fakulteta, uvaženi gosti Sveučilišta u Zagrebu te brojni poslovni suradnici i prijatelji FSB-a. Završna svečanost održana je tjedan dana kasnije, u jednom od najzanimljivijih prostora Zagreba, u Laubi – kući za ljude i umjetnost, u kojoj je sudjelovalo više od 600 uzvanika među kojima je i rektor Sveučilišta, prof.dr.sc. Damir Boras, prorektori Sveučilišta, dekani ostalih sastavnica Sveučilišta te ugledni gospodarstvenici.

Uz potporu gotovo pedeset istaknutih kompanija od iznimne važnosti za hrvatsko gospodarstvo, program “Dani karijera” i “Career Speed Dating” omogućio je njihovo povezivanje sa zainteresiranim studentima Fakulteta koji su danas jedni od najtraženijih kadrova na tržištu rada. Studenti su svoj rad predstavili na “Sajmu studentskih udruga“, koji je ove godine okupio rekordan broj studentskih udruga – njih čak 16.  Osim odlične atmosfere, gosti su se mogli slikati s reptilom, izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak, natjecati se u skidanju kotača formule ili tek popiti kavu i podijeliti svoj doživljaj na Instagramu @fsb_unizg.

Održana je i radionica „Hack the Future: Engineering a Sustainable and Flourishing Society for Croatia“ koja je okupila zanimljivu kombinaciju sudionika iz redova državne uprave, gospodarstva, studentskih udruga, te domaćih i stranih znanstvenika. Svi zainteresirani mogli su se pridružiti obilasku Fakulteta u sklopu „Dana otvorenih vrata“ na kojem je zainteresiranim posjetiteljima predstavljena Formula Student, Laboratorij za konstruiranje, Laboratorij za motore i vozila, Laboratorij za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, Laboratorij za automatiku i robotiku te Laboratorij za zavarivanje.

Dan projekata“ održao se po prvi puta s ciljem povezivanja znanstvenika FSB-a i gospodarstvenika iz 40-ak kompanija. Inače, u 2019. godini FSB je sudjelovao u 60 projekata, od čega 63% čine projekti financirani iz međunarodnih izvora. Većina projekata financirana je iz programa Obzor 2020 (18 mil. kuna) i Europskog fonda za regionalni razvoj – EFRR (123 mil. kuna). Pri tome je važno naglasiti da je FSB koordinator dva projekta financiranih iz programa Obzor 2020, četiri projekta iz EFRR te jednog INTERREG projekta. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 166 mil. kuna (FSB proračun).

Tjedan je upotpunilo svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove u sklopu FSB-ovog infrastrukturnog projekta pod nazivom „Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA“ čija vrijednost doseže gotovo 38 milijuna kuna

“Naš moto je vrlo jednostavan: FSB želi biti, FSB može biti i FSB jest svakim danom sve bolji u svim područjima svog djelovanja te od svog osnutka do danas doprinosi razvoju društva u cjelini”, izjavio je tom prilikom dekan fakulteta, prof.dr.sc. Dubravko Majetić.

U 100 godina djelovanja, Fakultet je iznjedrio 18 400 inženjera, 894 magistra znanosti i specijalista struke te 551 doktora znanosti. Kao obrazovna institucija FSB pruža edukaciju koja prati svjetske trendove tehničkog područja dok je znanstveni rad njegovih zaposlenika cijenjen i priznat u svijetu, čemu su dokaz dostignuća objavljena u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima.


Komentari