(FOTO) 16 UMJETNIKA OTVORILO FESTIVAL PRVIH! Sjajni izlošci alternativne umjetnosti, evo što vas čeka u narednim danima

Foto: Edita Sentić / Festival prvih

Službeni početak 20. izdanja Festivala prvih, započeo je u ponedjeljak kada je 16 umjetnika izložilo svoje radove u Galeriji Događanja (na adresi Ivanićgradska 41a).

Program ovogodišnjeg događanja koje će trajati sve do subote, 24. rujna, osim uz Galeriju Događanja, održati će se i u Centru KNAP (na istoj adresi kao i Galerija Događanja), te u Kulturno informativnom centru (KIC) u Preradovićevoj 5.

Likovni radovi, skulptura crteži, kratki film, fotografika pa čak i društvena igra, sve su to umjetničke forme kojima je 16-ero umjetnika dočaralo publici temu festivala, ove godine sročena u rečenici “vrijeme rizika – nesigurnost kao konstantna”.

Bogat program festivala dostupan je ovdje, a ulaz na svaki događaj je besplatan.

Foto: Edita Sentić / Festival prvih

Doba rizika

Da je važno podržati “alternativne umjetničke tendencije”, naglasila je na otvorenju Festivala prvih, ravnateljica KNAP-a, Anja Planinčić, pritom istaknuvši i dugogodišnju suradnju na festivalu.

Organizatorica i producentica Festivala prvih, Anja Janjatović-Zorica, prisjetila se prilikom otvaranja i kako je događaj započeo kao dio Zagreb Film Festivala, koji je imao misiju ustupanja prilike za izlaganje, ne samo mladim ljudima, već i afirmiranim umjetnicima koji se žele okušati u nekom drugom mediju.

Uz izložbu, prvi dan Festivala prvih donio je i predavanje “Doba rizika”, sociologa dr. sc. Hajrudina Hromadžića, a iza je uslijedila i prilika za upoznavanje s Nikolom Iskrom, umjetnikom koji potpisuje rad “Fajrunt”. Iskra ga je izložio dvadeset godina, nakon što je taj rad prvi put predstavio na prvom izdanju ovog festivala.

Aja Planinčić, Anja Janjatović Zorica, i Dalibor Jakus, foto: Edita Sentić / Festival prvih

20 godina 20. rujna

Program Festivala Prvih nastavlja se i u utorak, a glavni događaj dana rezerviran je za KIC.

Tako se tu ističe obilježavanje 20. godina Festivala prvih koji će se obilježiti upravo danas, 20. rujna, kroz razgovor u kojemu će sudjelovati dr.sc. Feđa Vukić, pov. umjetnosti, dr.sc. Hrvoje Jurić, filozof, Irena Bekić, pov.umjetnosti. Biti će tu i njihovi gosti poput već spomenutog Nikole Iskre.

KIC će također biti aktualan u srijedu, kada će posjetitelji imati priliku u sklopu festivala pogledati film “Sezonke”, autora Srđana Sorića.

Foto: Edita Sentić / Festival prvih

Radnja prati svakodnevnu zbilju otočkih konobarica u jednom koktel baru tijekom turističke sezone, a nesigurni uvjeti rada u turističkom, ali i kulturnom sektoru, biti će tema razgovora koji će započeti nakon projekcije filma.

Tu će se Soriću pridružiti i Jovica Lončar te članice kustoskog kolektiva BLOK Vesna Vuković i Dunja Kučinac.

Komentari