Filozofski teatar HNK-a ostao bez gosta: Bivšem zatvoreniku Guantanama država zabranila ulazak jer nema radnu dozvolu

Mohamed Ould Slahi (Foto: Filozofski teatar)

U Filozofskom teatru Srećka Horvata trebao je gostovati Mohamed Ould Slahij, bivši politički zatvorenik u Guantanamu, no kako je jučer objavljeno – gostovanje je otkazano zbog sigurnosnih razloga.

No, policija je danas objavila kako je gostovanje tog Mauritanca otkazano zbog sasvim drugog razloga. Naime, policija navodi kako Slahi nije predao zahtjev za izdavanje radne dozvole.

”Zakonom o strancima propisani su uvjeti ulaska, kretanja i boravka te rad stranaca koji su državljani trećih zemalja u RH. Državljani trećih zemalja dužni su pribaviti potvrdu o radu, odnosno organizator je dužan predati zahtjev za izdavanje potvrde o prijavi rada. U ovom slučaju, navedena potvrda nije izdana jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti propisani za izdavanje navedene potvrde”, odgovorili su Hini iz zagrebačke policije.

Mauritanac u Guantanamu

Mohamedou Ould Slahi rođen je u Mauretaniji 1970. i kada je sa 18 godina dobio stipendiju Društva Carl Duisberg da studira u Njemačkoj, napustio je svoju zemlju kao jedan od prvih iz mauretanijskog grada Rossou da studira u inozemstvu. Ranih 90-ih prekinuo je studij i sedam tjedana boravio u Afganistanu gdje se Al Kaida tada, uz podršku Sjedinjenih Država, borila protiv prosovjetske vlade. Razočarao se brzo i vratio u Njemačku i završio studij. Ostao je u kontaktu s nekim od bivših suboraca koji su kasnije povezani s Osamom Bin Ladenom. Radio je kao inženjer u Njemačkoj i Kanadi, te se vratio u Mauretaniju 2000. godine gdje će biti prvi puta uhićen a onda kasnije prebačen i mučen u zatvorima u Jordanu i Afganistanu, pa u Guantanamo. Slahi nikada nije optužen za krivično djelo, kao ni njegovi mučitelji.

Filozofski teatar (Foto: HNK)

Na hrvatskom jeziku, u izdanju Profila, 2016, izašao je Dnevnik iz Guantanama koji je Mohamedou pisao u samici u Guantanamu. Njegovi odvjetnici pravnim su se sredstvima borili skoro sedam godina kako bi dobili dozvolu za objavljanje knjige, a kada se to konačno dogodilo 2015., on je već bio u zatvoru više od deset godina. Knjiga je odmah postala bestseler na uglednoj listi New York Timesa, ali on to nije znao i još je 5 godina proveo u zatvoru. Ulomke iz njegova dnevnika, kao podršku nedužnom čovjeku, čitali su Nick Cave, Brian Eno, Colin Firth, Benedict Cumberbatch i mnogi drugi…

Umjesto Slahija, u Filozofskom teatru gostovat će njegov voditelj Srećko Horvat kojeg će intervjuirati pisac Marko Pogačar, urednik hrvatskog izdanja Horvatove knjige “Poslije apokalipse”.

Komentari