FILMOVI I OKRUGLI STOL O NASILJU NAD IZBJEGLICAMA Evo kada su na rasporedu u KIC-u

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

“Nema budućnosti u Kladuši” u režiji Kai Liesegang i “U blizini naše granice” pod redateljskom palicom Martine Troxler, dva su kratka dokumentarna filma koji će biti prikazani u Dokukinu KIC 10. studenog u sklopu događaja “U blizini naše granice – filmska projekcija i okrugli stol” koji s početkom u 19 sati organiziraju istraživački projekt ERIM (Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU) te udruga Are you Syrious? Zbog epidemiološke situacije, broj mjesta je ograničen, pa organizatori mole zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 9.11. putem poveznice.

Oba filma su nedavno snimljeni u susjednoj Bosni i Hercegovini, uz samu granicu s Hrvatskom u Unsko-sanskom kantonu. Kako objašnjava najava događaja, filmovi se temelje na svjedočanstvima ljudi u pokretu koji su svakodnevno izloženi policijskom nasilju i tzv. push-backu.

“U aktualnom europskom, a onda i hrvatskom političkom diskursu, o policijskom se nasilju prema ljudima u pokretu govori u kategorijama iznimki i pojedinačnih ekscesa, međutim, iskustvo života u pograničnom području otkriva drugačiju sliku”, upozorava najava događaja.

U opisu događaja nastavljaju kako se nasilje odvija na sistemskoj razini, te kako je to potvrđeno terensko-istraživačkim radom, kao i stotinama javno dostupnih svjedočanstava, koje prikupljaju mreže organizacija poput Border Violence Monitoring Network.

Okrugli stol nakon dviju projekcija, kao polazište će uzeti “analize postojećih oblika otpora sistemskom nasilju europskog migracijskog režima u kontekstu istovremene kriminalizacije solidarnosti i normalizacije nasilja”. Glavno pitanje biti će koje alate (kolektivne, aktivističke, medijske, zagovaračke i pravne) koristi hrvatska strana granice.

Okrugli stol moderirati će ERIMOV suradnik Bojan Mucko, a u razgovoru će sudjelovati autorica filma “U blizini naše granice”,  Martina Troxler, producentica filma Pina Miggelbrink, istraživački novinar Jerko Bakotin,  Maddalena Avon (iz Centra za mirovne studije) te Milena Zajović (iz udruge Are You Syrious?).

 


Komentari