FILHARMONIJA SE VRAĆA U SVOJ DOM: Ove jeseni vas čeka bogat i raznolik koncertni program u Lisinskom

Foto Facebook

Nova, 151. koncertna sezona Zagrebačke filharmonije donosi od jeseni, ponovno u svojem domu na pozornici KD Lisinski, bogat i raznolik koncertni program s gostovanjima cijenjenih svjetskih dirigenata, solista i glazbenih prvaka, od ove godine proširen za novi, Bijeli ciklus.

U novu sezonu Zagrebački filharmoničari, kako je rekao na konferenciji za novinare u Klovićevim dvorima ravnatelj orkestra Mirko Boch, ulaze s geslom “Glazba uvijek pronađe put!”, jer je “glazba pronašla svoj put unatoč izazovima pandemije i potresa godine koja je iza nas, koja je bila izuzetno zahtjeva, izazovna i stresna”.

Iako je potres na preko godinu dana “zatvorio” dom Filharmoničara, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, Zagrebačka filharmonija nije odustala, našla je put, i odradila preko 80 posto planiranih koncerata snalazeći se posvuda, dodao je.

U novoj sezoni, Orkestar se nada vratiti u svoj dom, a možda je došlo i vrijeme da napravimo ono što Zagrebačkoj filharmoniji i gradu Zagrebu treba – nova dvorana Zagrebačke filharmonije, kazao je Boch. Izrazio je nadu da će u nastojanjima da se to uz pomoć Europskih fondova i ostvari “Grad Zagreb stati iza svoje Filharmonije, kao što stoji ovih svih 150 godina”.

Najavio je novu, 151. koncertnu sezonu 2021./2022. s više od 50 koncerata, a obilježit će ju i jedan novi ciklus pod nazivom Bijeli ciklus od pet “top koncerata”, koji će ponuditi samu “kremu” glazbenih poslastica.

U goste Filharmoničarima, tako, dolaze solistička imena kao što su violinist Orest Shourgot i pijanistica Mia Pečnik, te dirigentski velikani Shlomo Mintz i Dean Whiteside, a repertoar ciklusa bit će sastavljen od kapitalnih djela klasične glazbene literature (Mahlerova Titan simfonija, Shubertova Klasična, Mozartova 40. simfonija…) do opere-bajke “Ivica i Marica”, koja će tu imati svoju premijeru.

Tu su i tradicionalni Crveni i Plavi ciklus s po devet koncerata, Off ciklus s pet koncerata “koji će rasplesati publiku u ritmovima rocka, tanga i fada” i s jednom novom operetom “Moć ljubavi” iz pera ‘zagrebačkog Straussa’ Gjure Eisenhutha u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci, te programom “Rock the opera” i rock hitovima u orkestralnim aranžmanima. Minimini ciklus će u novoj sezoni imati jednu novu praizvedbu, “Napokon orkestar!” u režiji Petre Radin, uz glazbu i aranžmane Marina Rabadana, planiranu za listopad.

Temelj i okosnica programa Zagrebačke filharmonije uvijek je predstavljanje solista orkestra, što će se nastaviti i u novoj sezoni, a nastupit će Orest Shourgot (violina), Martin Draušnik (violina), Zita Draušnik (violončelo), Jasen Chelfi (violončelo), Sho Akamatsu (violina), Filip Fak (klavir), trombinisti Ivan Mučić, Mario Šincek, Marin Rabadan, Goran Glavaš, te hornisti Viktor Kirčenkov, Yevhen Churikov, Lenart Istenič i Jan Janković.

Novi, Bijeli ciklus, u petak 24. rujna Filharmoničari otvaraju pod ravnanjem novog šefa dirigenta Dawida Runtza, s repertoarom koji će objediniti poljskog kompozitora Stanislawa Moniuszka, jednog od najvažnijih poljskih skladatelja 19. stoljeća, te Wolfganga Amadeusa Mozarta i Gustava Mahlera.

Foto Facebook

Runtz, koji je Poljak, objasnio je da je Moniuszko njegov poklon od srca hrvatskoj publici, “za početak naše suradnje”, a Mozarta i Mahlera, koji su živjeli i stvarali udaljeni točno stotinu godina, odlučio je objediniti kako bi pokazao kako se glazbeni jezik austrijskih skladatelja razvijao tijekom jednoga stoljeća, kako se njihov glazbeni jezik mijenjao, kako se mijenjala harmonija, forma jer, kako je pojasnio, “u filharmoniju idete ne samo kako biste slušali glazbu, već da biste nešto naučili o povijesti glazbe i kroz to razvijali svoj osobni glazbeni ukus”.

Novu sezonu opisao je kao “bogatu i sveobuhvatnu sezonu u kojoj su zastupljena i djela klasične glazbene literature pa sve do suvremenih skladatelja, od Josepha Haydna i 18. stoljeća do glazbe 21. stoljeća”. Kao posebne goste najavio je dirigentske barde, poput Dmitrija Kitajenka, Leopolda Hagera, Alexandera Rahbarija i Marka Letonje; mlade i jake hrvatske pijanističke snage kao što su Aljoša Jurinić, Ivan Krpan i Mia Pečnik, a s Filharmoničarima će nastupiti i primadone i operni prvaci Dubravka Šeparović Mušović, Martina Tomčić, Tomislav Mužek i Domagoj Dorotić i mnogi drugi.

Runtz je iskoristio priliku i zahvalio se glazbenicima Zagrebačke filharmonije koji su mu u velikoj većini udijelili povjerenje i odabrali ga ne samo za svojeg šefa dirigenta, već i da predstavlja orkestar u Hrvatskoj i i Europi. Kao jedan od većih projekata u novoj sezoni najavio je turneju Orkestra u Poljskoj, koja će se održati u rujnu 2021. na tri lokacije, u Krakovu, Katowicama i Zakopanama, a tom prilikom repertoar će objediniti glazbu hrvatskih i poljskih kompozitora.

U povodu obilježavanja 150. godišnjice Zagrebačke filharmonije također je u novoj sezoni u planu velika izložba u suradnji s Muzejom grada Zagreba kojom će posjetitelji moći “zaploviti” vremeplovom u povijest najdugovječnijeg zagrebačkog profesionalnog orkestra i uroniti u ogromnu arhivu (notnih) zapisa, slika, priča i osobnosti koji su je oblikovali kroz vrijeme do ovoga što ona danas jest.

Foto Facebook

Predstavljen je i novi projekt Zagrebačke filharmonije, snimanja nosača zvuka s reprezentativnim djelima suvremenih hrvatskih skladatelja. Prvi u nizu, pod naslovom “The Wonderful Monster of Time” upravo objavljen u izdanju Cantusa, nosi naslov skladbe hrvatskog skladatelja Dalibora Bukvića koja se nalazi na ovom CD-u, skupa sa skladbama drugih suvremenih hrvatskih skladatelja Marka Ruždjaka, Frane Paraća, Berislava Šipuša, Olje Jelaske, Ive Josipovića i Dubravka Detonija.

Kao još jedna posebnost nove sezone najavljena je suradnja s Galerijom Klovićevi dvori, zahvaljujući kojoj će kupci ulaznice za Zagrebačku filharmoniju moći ostvarivati pravo na najjeftiniju kartu za izložbe u Galeriji i obrnuto, posjetiteljima izložbi Galerije bit će omogućen popust prilikom dolaska na koncerte Zagrebačke filharmonije.

Komentari