FESTIVAL ZA CIJELU OBITELJ! Najveća manifestacija izuma vraća se u Zagreb, a posjetiti ju možete potpuno besplatno

Program nastao u suradnji s Tehničkim muzejem Nikola Tesla (Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla)

Prvi vikend listopada u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (TMNK) rezerviran je za Maker Faire Zagreb.

Dvodnevni događaj potpuno je besplatan i traje od 11 do 17 sati, a riječ je o najvećem obiteljskom festivalu izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva pod pokroviteljstvom organizacije Make Community iz SAD-a.

Nastavnici, majstori, hobisti, pripadnici znanstvene zajednice, inženjeri, znanstveni klubovi, umjetnici, studenti i komercijalni izlagači, tipovi su posjetitelja zbog kojih je ova manifestacija sjajna za okupljanje tehnoloških zaljubljenika svih godišta.

Preko 200 različitih Maker Faire događaja do sada se odvilo širom svijeta, a festival se održava od 2006. godine kao međunarodna manifestacija.

U Zagrebu se prvi put održao 2019. godine te je tada u Tehničkom muzeju Nikola Tesla okupio gotovo 200 izlagača iz Slovenije, Austrije, Italije, Srbije i čitave Hrvatske koji su predstavili preko 70 projekata. Preko 11 tisuća posjetitelja svih dobnih skupina isprobalo je tamošnje tehnološke pronalaske, izume i zanimljivosti.

Uz tehnički muzej, suorganizator je  i FabLab, udruga za promociju digitalne fabrikacije sa sjedištem u Zagrebu.

“FabLab već godinama kao sudionik ili izlagač aktivno sudjeluje u Maker Faire događanjima širom Europe i sva ta međunarodna iskustva, kontakte i ideje ove godine početkom listopada okuplja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, na četvrtom zagrebačkom Maker Faire-u”, navode organizatori.

Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

“Maker Faire Zagreb namijenjen je široj javnosti i usmjeren na čitavu regiju. Pretprošle, epidemijom obilježene 2020. godine, Maker Faire Zagreb bio je održan u ograničenom obliku u dvorištu Tehničkog muzeja Nikole Tesle, a izlagači su kroz online video sadržaje svim zainteresiranima predstavili svoj rad. Prošle godine, Maker Faire se održao na Europskom trgu u Zagrebu te je u skladu s tada aktualnim epidemiološkim mjerama vratio fizičko okupljanje i prisutnost izlagača i publike. Broj izlagača i atrakcija bio je ograničena kako bi javnost u sigurnim uvjetima bila u mogućnosti iskusiti događanje”, prisjetili su se iz TMZK-a.

Dodaju i kako ovogodišnje, četvrto izdanje zbog toga kreće ispočetka i to sa vrlo zanimljivim gostima.

“Albert Gajšak sa svojim DIY kreacijama, Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu s projektom Virtualna povijest i virtualnim obilascima povijesnih lokacija, Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija s projektom BIOPLAnet o kružnom gospodarstvu, FabLabhr.net s projektom STEAM SHOW koji spaja znanost i stand-up show u jedno, Soldered sa predstavljanjem svojih inovacija i edukacija, Iron Bull s daljinsko kontroliranim tenkovima, Zavod 404, Sveučilište Sjever sa svojim postignućima u 3D modeliranju, Rikon s cosplayom, FSB racing team sa StrixR – najnovijim trkaćim bolidom s motorom s unutarnjim izgaranjem, Udruga inovatora FSB-a s prvim studentskim borbama robota, FabLab Slavonika s maketama pametnih kuća te mnogi drugi!”, najavili su organizatori.

Samoj manifestaciji financijsku podršku daje Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu.


Komentari