Festival Dobre energije dolazi u Zagreb: Posjetitelji će se moći informirati o tome kako proizvoditi vlastitu energiju

Foto: Inia Herencic

Zelena energetska zadruga organizira Festival Dobra energija, koji se održava u Zagrebu od 5. do 7. svibnja u prostorijama Wespa Spaces. Festival ima za cilj upoznati građane s pojmom građanske energije, a stručnjacima i praktičarima iz Hrvatske i drugih zemalja omogućiti razmjenu znanja i iskustva kako bi se povećala prisutnost građanske energije u Hrvatskoj, posebno u svjetlu poticaja solarnoj energiji na europskoj i nacionalnoj razini, kao dio strateškog plana za povećanje energetske neovisnosti Europske unije.

Što je građanska energija?

Procjena studije istraživačkog instituta CE Delft kaže da danas preko 12 milijuna stanovnika Europske unije proizvodi vlastitu energiju, a taj broj bi mogao narasti na 50% stanovnika do 2050. Građanska energija je čista energija koja dolazi iz obnovljivih izvora i koja je u vlasništvu ili suvlasništvu građana, primjerice, ugradnjom vlastite sunčane elektrane ili udruživanjem sa sugrađanima kroz inicijative građanske energije. Takva energija pomaže u razvoju lokalnih zajednica te izgradnji otpornosti na krize i promjene u sektoru energetike.

„Građanska energija je energija koja je dobra i za ljude i za prirodu – zato je nazivamo i ‘dobra energija’. Ona podrazumijeva da su građani nositelji energetskih projekata, i kao pojedinici, i na kolektivnoj razini. U doba velike energetske i klimatske neizvjesnoti, taj faktor bi mogao biti presudan.

Dugoročno, Dobrom energijom želimo postići da sudionici, među kojima su predstavnici lokalnih zajednica, javnog sektora, tvrtki i organizacija civilnog društva, inspirirani dobrim primjerima, i sami krenu primjenjivati modele dobre energije u svojoj zajednici.” izjavio je Zoran Kordić, suosnivač i upravitelj Zelene energetske zadruge, koja je glavni organizator događaja.

Bogat program uključuje i kino na solarnu energiju

Ove godine, festival nudi niz stručnih, ali i edukativno-zabavnih sadržaja, poput filmskih projekcija na solarnu energiju na tržnici Dolac. Solarni sustav koji će se koristiti za napajanje solarnog kina punit će se od 4. do 6. svibnja na Zagrebačkom glavnom trgu, gdje će se građani moći informirati o festivalu i građanskoj energiji. Uz solarno kino, građanima će 7. svibnja vlasnici dvaju zagrebačkih kućanstva koja koriste vlastitu sunčanu elektranu otvoriti vrata svog doma i podijeliti sve o iskustvu korištenja solarne energije.

Program Dobre energije besplatan je i otvoren za građane, nacionalne i europske inicijative građanske energije, stručnjake i praktičare u području obnovljive energije, predstavnike javnih ustanova i institucija te sve ostale zaljubljenike u dobru energiju. Za sudjelovanje je potrebno registrirati se putem web stranice događaja.

Festival Dobra energija organizira Zelene energetska zadruga, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Predsjednika Republike Hrvatske, a u partnerstvu s europskom federacijom energetskih zadruga REScoop.eu i inicijativom Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju Europi.

 

 


Komentari