DOĐITE, PODRŽITE! Na Bundeku se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom

Foto: Damir Krajac / CROPIX

U Hrvatskoj danas živi oko 1500 osoba s Downovim sindromom, prosječno se s njim rađa jedno među 650 novorođene djece, a ove nedjelje na zagrebačkom Bundeku oni će pokazati svoje vještine na obilježavanju Svjetskog dan osoba s Down sindromom.

U organizaciji Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa i Grada Zagreba na Bundeku se održava program “46+1, ali vrijedan“ na kojemu će djeca i mladi s Down sindromom predstaviti svoje talente.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se svake godine 21. ožujka, na prvi dan proljeća, čime se želi ukazati na jedinstvenost tog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog trisomijom 21. kromosoma.

Na Bundeku će se od 11 do 14 sati održavati kreativne radionice te drugi zabavno-edukativni interaktivni sadržaji namijenjeni djeci.

Svoje vještine predstavit će i mladi sa sindromom Down koji završavaju kulinarske i konobarske programe putem EU projekta Pučkog učilišta.

Predsjednik Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa Aleksandar Karanfiloski ističe kako udruga okuplja stručnjake, roditelje osoba s teškoćama u razvoju te djecu, mlade i odrasle s teškoćama u razvoju.

Imaju više od 120 članova a najviše je djece i mladih sa sindromom Down te djece s cerebralnom paralizom i drugim razvojnim poteškoćama.

Aktivnosti koje provode zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psiho‐socijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja.

Centar tijekom 2022. i 2023. godine provodi EU projekte “Pomozi mi u startu: rana intervencija i sport za osobe s invaliditetom kao važan čimbenik u prevenciji bolesti i promociji zdravlja” i “Na izvoru znanja – jačanja kapaciteta za podršku ranjivim skupinama”.

U glazbenom programu nastupit će Mile Kekin, Dino Jelusić i drugi, a sudionike očekuju ples, pjevanje i igranje na otvorenom.


Komentari