Dođite na svečano otvaranje Noći hrvatskog filma i novih medija 

Foto: PR

Svečano otvorenje u subotu u zagrebačkom kinu Europa uz koncert filmske glazbe, prve hrvatske sačuvane reklame i premijeru dokumentarnog filma o Dušanu Vukotiću

5. Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se ovu subotu 6. listopada u šest hrvatskih gradova (Zagreb, Sisak, Šibenik, Otočac, Nova Gradiška, Dubrovnik – iznimno 5.10.,) te pet država (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Madžarska, Austrija).

 Svečano otvorenje manifestacije “Noć hrvatskog filma i novih medija” će se održati u subotu 6.10. u zagrebačkom kinu Europa  s početkom u 20 sati.  Ulaz na svečano otvorenje je besplatan.

Petu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati otvoriti koncert ‘Putovanje filmskom glazbom’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali poput Vlaka u snijegu, Novinara, Servantesa iz Malog Mista, Balthazara, Ne daj se Floki  i dr.

Gledatelje će kroz program voditi omiljeni glumac s malih i velikih ekrana Asim Ugljen.

Filmski program u 20:45 u Kinu Europa otvara blok zanimljivih retro filmova,  koji započinje filmom Surogat oskarovskog sjaja Dušana Vukotića, desetominuta animirana tragikomedija o čudnovatom debeljku koji na plaži sve što treba napuše, pa čak i vlastitu partnericu.

S obzirom da ove godine Profesor Balthazar slavi jubilarni rođendan, odnosno da je 50. obljetnica nastanka ovog kultnog animiranog serijala, u svim će se gradovima prikazati po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru, a u Zagrebu Izumitelj cipela.

 Na svoje će doći i ljubitelji reklama jer će, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, u zagrebačkom kinu Europa u Zagrebu biti prikazani stari hrvatski reklamni filmovi stvarani u razdoblju od 1928. do 1955. godine, uz posebnu poslasticu – prve sačuvane hrvatske reklame iz 1928. godine, igranu Novi život kuharice s Kety Balog i gđom. Hoffer u glavnim ulogama kuharice i sobarice, te animiranu Philips-Argenta.

Kako je 2018. godina sportskih uspjeha u Hrvatskoj, priključujemo se slavlju filmom Sport u Zagrebu Maksimilijana Paspe iz daleke 1937. da otkrijemo kako se nekad izgledalo bavljenje sportom u Zagrebu, a tu je i digitalno restauirani duhoviti ljubavni kratki igrani film filmskog pionira Oktavijana Miletića iz 1932., Ah, bješe samo san!

U foajeu kina moći će se razgledati zanimljiva izložba starih hrvatskih filmskih plakata koji ‘slikom’ pričaju o filmovima koji su obilježili hrvatsku kinematografsku povijest, a na prethodnim su Noćima hrvatskog filma bili omiljena ‘kulisa’ za okidanje veselih selfieja.

Dokumentarni blok starta u 22 sata, premijerom dokumentarca Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac redatelja Silvija Petranovića.

Film se bavi „Vudom” kao filmskim autorom, ali oslikava i vrijeme nastanka njegovih filmova kao i njegovu privatnu osobnost, te pokušava razriješiti misteriju prvog i jedinog hrvatskog oskarovca.

U filmu se pojavljuje Vukotićeva supruga i prva suradnica Melita Andres Vukotić,

te njegovi suvremenici: Nedeljko Dragić, Borivoj Dovniković Bordo, Joško Marušić,

Milan Blažeković, Mihail Miki Ostrovidov, Fadil Hadžić i dr.

 Dokumentarni dio manifestacije zamišljen je kao hommage umjetnosti pa je dobar dio dokumentaraca posvećen upravo poznatim domaćim umjetnicima i stvarateljima.

Bućan – Triptih redatelja Nenada Puhovskog  o Borisu Bućanu koncipiran je kao vizualni esej o njegovim plakatima snimljen sa ambicijom da „plakati progovore“ o sebi, svom autoru i svojim protagonistima.

BOUREK – Slika kao film u jednom kadru redatelja Zorana Peze je iscrpni portret Zlatka Boureka –  homo universalisa, renomiranog slikara i kipara, vrsnog ilustratora, istaknutog kazališnog scenografa i redatelja, doajena art struje Zagrebačke škole crtanog filma.

Gotovo cijeli život dijeleći u crtaći stol i ideje s prijateljem Pavlom Štalterom, film bilježi njihov završni rad na crtanom filmu «Wiener Blut», očito posljednjem crtanom filmu u klasičnoj tehnici animacije na folijama prenesenim na 35 milimetarsku filmsku vrpcu , što ga povijesno čini vrijednim dokumentom vremena koje nestaje.

Stećci su izuzetno vrijedna povijesna i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Europi i svijetu, te se nalaze na popisu svjetske baštine UNESCO-a, a možemo ih vidjeti u filmu Stećci filmskog doajena Bogdana Žižića  Ovaj dokumentarni film predstavlja nesumnjivo do sada najbogatiju i najpotpuniju filmsku prezentaciju jedinstvene umjetnosti stećaka.

 Dokumentarni program završavamo s dokumentarno –  eksperimentalnim filmom Zarobljeni u stroju nadahnutim opusom Irene Vrkljan u režiji Leona Rizmaula koji govori o napuštenim, zastarjelim strojevima koji pričaju priču sa zapisa sačuvanog u televizijskoj arhivi. Radnja se prikazuje kroz četiri ciklusa. Komunikacijski strojevi reproduciraju informaciju o ljudima, njihovu postojanju i prisutnosti hermetički zatvorenoj u jednoj epohi.

 Nakon ponoći na redu je blok animiranih filmova za odrasle,  legendarni  Bećarac Zlatka Boureka iz 1966., a gledatelji će uživati i u najnovijem filmu Veljka Popovića, Biciklisti, u kojem je splitski autor oživio slavne biciklističke figure Vaska Lipovca i time postao jedan od laureata ovogodišnjeg Animafesta i ujedno osvojio posebno priznanje žirija natjecateljskog programa na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju.

 Za kraj ‘noćne šihte’ u 1:00 ostaje program novih medija recentnog datuma,  iz kojeg izdavajamo recentni uradak autora Marka Meštrovića, sudionik brojnih festivala, naziva Trip iz 2017., nastalog kombinacijom stvaralačkih tehnika. Film ceste „s onu stranu očnih kapaka“ se ne propušta.

Ulaz na svečano otvorenje u Zagrebu u Kinu Europa je slobodan, a poslije programa publiku očekuje prigodan domjenak u foajeu kina gdje se mogu prepustiti ugodnom druženju i filmskim temama.

 Misao vodilja ovogodišnjeg programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina 6. listopada već i ovaj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja.

 


Komentari