Dođite na četvrti Art Zagreb

Uz prisustvo predstavnika medija, prijatelja i partnera jučer je u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, otvoren četvrti Art Zagreb. Otvorenje se održalo uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a ulazak je bio moguć ili uz predočenje Covid potvrde ili negativnog Covid testa, ne starijeg od 48 sati. Pred Halom V moguće je obaviti brzi test na Covid-19.

Uoči otvorenja, od 17 – 19 sati održan je Vernissage by Meneghetti ekskluzivna pretpremijera na kojoj su predstavnicima medija i pozvanim uzvanicima uz stručno vodstvo bili predstavljeni radovi izloženi na ovogodišnjem Art Zagrebu.

Sljedeća tri dana posjetitelji imaju priliku birati među radovima tridesetak umjetnika koji će biti predstavljeni na sedamnaest štandova. Art Zagreb u sklopu svog četvrtog izdanja predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada. Izlagači sajma umjetnina Art Zagreb 2021. su: Zen Contemporary Art Gallery, AAC International , Garaža Kamba, Galerija Kranjčar, Galerija svetog Krševana i po prvi puta ljubljanska Galerija Y. Na sajmu izlažu i autori bez galerija, njih dvanaest: Hrvoje Dumančić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Predrag Szilvassy, Milo Sakač, Iva Haramina Milinković, Sonja Škvorc, Jadranka Mlinar, Anita Kos, Matija Filo, Rebeka Belavić i Adolf Polunić.

Budućnost hrvatskog tržišta umjetnosti može se vidjeti na izložbi Petolik — opipljiva fantazija. Predstavljaju se studenti sve četiri hrvatske akademija likovnih umjetnosti i gosti iz Kine sa CAA (China Academy of Art) , Hangzhou. U organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gostuju i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

Prvi put Art Zagreb surađuje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora. Na otvoreni poziv za suradnju u travnju odazvao se velik broj povjesničara umjetnosti, a mentorski tim u sastavu: Ariana Kralj, Martina Petrinović, Patricia Počanić, Daniel Tomičić i Jadranka Vinterhalter odabrao je četiri koncepta mladih povjesničarki umjetnosti.

Katarina Podobnik izložbom Početak:(de)konstrukcija predstavlja novomedijsku suvremenu umjetnost jedanaest autora: Rina Barbarić, Josip Knežević, Josipa Krolo, Marija Lučić i Tina Spahija, Michel Mesarić, Juraj Milardović, Gaia Radić, Marina Rajšić, Sara Salamon i Dorotea Škrabo.

Katerina Jovanović i Ana Žarković organizirali su izložbu Homo Faber, multimedijalnu izložbu koja progovara o uvjetovanosti etike, prirode, tehnologije I umjetnosti, a problemski u fokus postavlja čovjeka koji gradi oruđe, kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist, a na na kojoj izlažu Anamarija Podrebac, Danijela Mihić, Ela Štefanec, Ivana Žerić, Ivana Ožetski, Margareta Lekić i Vjekoslava Filipović.

Izložbom Survival Kit, prema konceptu Ane Bedenko, Jozefine Ćurković i Tee Kantoci, nastoji se ispitati kako i s kojih polazišta pojedinac, odnosno autor reagira u ovakvoj situaciji. Izlažu Vitar Drinković, Katarina Juričić, Luana Lojić, Lina Kovačević, Bojan Mrđenović i Dominik Vuković.

U sklopu obilježavanja Dana europske baštine, DPUH organizira predavanje Ljerke Dulibić na temu Provenijencija umjetničkog djela koje možete poslušati danas od 18 sati, a prije toga Petra Horvatović govorit će o odnosu umjetnika i galerista na današnjem globalnom tržištu umjetnina.

Jedan od rezultata suradnje je panel o fenomenu koji potresa tržište umjetnina, novom načinu trgovanja umjetninama koje strelovito raste — Neprenosivi žeton (NFT). Na ovom panelu u petak govorit će Ingeborg Fülepp, Petra Horvatović, Dina Dragija, Bruno Škvorc i Hana Katanić.

O promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina, u subotu od 17 sati nemojte propustiti panel na kojem će govoriti Ana Knifer koja se posvetila promociji baštine svog oca, Julija Knifera, Darko Šimičić suosnivač Instituta Tomislav Gotovac, te Lucia Horvat, supruga Miljenka Horvata. Panel će moderirati Janka Vukmir, suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost.

U programu četvrtog izdanja Art Zagreba možete uživati do 18. rujna 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hala V.


Komentari