DIVLJI ZAPAD NA TUŠKANCU: Vesterni Budda Boettichera od četvrtka do nedjelje u poznatom zagrebačkom kinu

Foto: Kino Tuškanac Facebook

Zagrebačko kino Tuškanac od četvrtka do nedjelje prikazuje šest ‘Ranown’ vesterna redatelja Budda Boettichera koje je taj cijenjeni autor snimio s glumcem Randolphom Scottom, a danas ih se smatra među najznačajnijima u povijesti žanra.

Program otvara “Čovjek iz Arizone” (1957), film utemeljen na priči “Zarobljenici” Elmora Leonarda, autora proslavljenih krimića od kojih su najpoznatiji “Rum punč”, prema kojem je Quentin Tarantino snimio “Jackie Brown” i “Držite malog”, čiju je istoimenu filmsku adaptaciju režirao Barry Sonnenfeld.

Kako stoji u najavi, “Čovjek iz Arizone” se uklopio u tadašnje tendencije realističnijeg pristupa žanru, koji se ogledao i u slojevitijem profiliranju antagonista: niti su pozitivci bili lišeni poneke tamnije sjene, niti su negativci bili bez humanih elemenata.

U petak slijede filmovi “Buchanan ponovno jaše” (1958), manje ‘psihologičan’ i posvećen sjenčanju karaktera, a više zapletu i “Kobna odluka u Sundownu (1957), čiji se protagonist ne uklapa u obrasce standardnog pozitivca vesterna, već je složen karakter koji sadrži gorčinu i rigidnost ne tako česte kod vesterna.

Za subotu su najavljeni “Jahač osvetnik” (1959), predzadnji film iz Boetticherove serije i prvi snimljen u cinemascopeu, jedan od najomiljenijih vesterna slavnog Martina Scorsesea, te “Od sada sedmorica” (1956), koji je ostvario uspjeh u kinima i dao novi zamah karijeri Randolpha Scotta.

Program zatvara “Stanica Komanča” (1960), posljednji film ‘čuvenog ciklusa’, koji se pamti po vizualnoj izražajnosti kakvu raniji, izrazito niskobudžetni filmovi ciklusa nisu imali. S lovcem na ucijenjene glave čiju su suprugu zarobili Apači u središtu, taj film naglasak stavlja na karakterizaciju likova koji su bogato i slojevito profilirani, pri čemu je protagonist, kao i većina likova koje Scott tumači, obilježen osjećajem egzistencijalne praznine.


Komentari